Nedjelja , 21. Jul, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sumirani rezultati i u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj

img

Od roditelja očekujemo puno kvalitetniju saradnju

Rezultatima u učenju i vladanju učenika na kraju prvog polugodišta zadovoljni su i u Mješovitoj srednjoj školi Maglaj jer su na nivou predhodnih godina. Od 501 učenika, prvo polugodište s uspjehom je završilo njih 417, 80 učenika ima jednu ili više slabih ocjena, a četiri učenika su ostala neocjenjena zbog bolesti. Od njih 417, odličnih je 89, vrlodobrih 187, dobrih 139 te dva učenika sa dovoljnim uspjehom. Učenici su imali 16.066 izostanaka, od kkojih 1.528 neopravdanih. Srednja ocjena na nivou škole je 3,41. „Na počeku drugog polugodište planiramo obaviti indivdulane razgovore sa učlenicima koji imaju loš uspjeh. Takođe, trudićemo se da pojačamo saradnju sa roditeljima, sa kojom trenutno ne možemo biti zadovoljni. Roditeljima poručujem da nam budu partneri a sve za dobrobit naših učenika, a njihove djece“, rekao nam je u razgovoru Ermin Tanković, direktor škole.

Saobraćajna kultura i sigurnost su na zabrinjavajućem nivou!

Do ovog saznanja su došli učenici III 3 koji se školuju za zanimanje tehničar drumskog saobraćaja. Rezultate svojih istraživanja nedavno su prezentirali učenicima trećih razreda te maturantima, koji su baš u godinama kada se odlučuju za polaganje vozačkih ispita. Učenici su došli do zabrinjavajućih podataka, posebno kada je u pitanju korištenje sigurnosnog pojasa. „Od 1.372 kontrolisana vozila i vozača njih 732 nije bilo vezano, odnosno 53, 35 %“, rekli su nam Džejna Kalabić i Anes Delić i poručili vozačima, a posebno onim mlađim, da prate saobraćajne propise, posebno one koji se odnose na brzinu kretanja, kako bi svi učesnici u saobraćaju bili bezbjedni.

Srednjoškolci prisutni u lokalnoj zajdnici

Direktor Tanković je posebno naglasio zadovoljstvo što su učenici ove škole prisutni u lokalnoj zajednici sa različitim projektima. U Mješovitoj srednjoj školi aktivno je oko 80 volontera i volonterki, a do sada su učestvovali u niz akcija. Učenice frizerske škole, zajedno sa nastavnicom Jasminom Lošić, redovno pružaju usluge šišanja korisnicima javne kuhinje i Staračkog doma, te tokom Ramazana kada se pripremaju i distribuiraju iftari za socijalno ugrožene širom maglajske općine. Grupa volonterki nedavno je pripremila više od 100 porcija voćne salate za korisnike javne kuhinje „Merhameta“, a učenici i učenice koji se školuju za zanimanja ekonomski tehničar i trgovac kroz kampanju „Jedno učilo, jedan slatkiš“ od svojih skromnih džeparaca odvojili  sredstva za kupovinu deset paketića za korisnike Javne kuhinje „Merhameta“ u Maglaju.N.Br./maglaj.net