Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj: Realizacija tri važna projekta

img

Iz Federalnog Fonda za zaštitu okoliša odobreno 146.000 KM

Oni koji dođu u Maglaj, za ovaj grad kažu da je čist i uredan, da se puno pažnje posvećuje komunalnoj higijeni i zaštiti životne sredine. Lokalna vlast ide i korak naprijed pa će se zahvaljujući sredstvima Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH od 146.000 KM realizovati tri vrlo značajna projekta. Jedan od njih je i priprema projektne dokumentacije za izmještanje dijela motornog saobraćaja iz gradskog jezgra, vrijedna 50.000 KM. „Želja nam koliko je to moguće izmjestiti dio saobraćaja iz stare gradske jezgre. Projekat podrazumjeva izradu potrebne dokumanteacije za izgradnju mosta preko rijeke Bosne na potezu sjeverni dio grada – naselje Čakalovac. Raspisali smo tender za izradu dokumnetacije, a nadam se da ćemo obezbijediti i potrebna sredstva“, rekao nam je u razgovoru Mirsad Mahmutagić, općinski načenik.

Maglaj će dobiti i gradski park

Najveći stambeni objekat u Maglaju, soliter, još uvijek nosi ratne ožiljke. Nisu rijetke situacije da se obrušavaju dijelovi fasade, što ugrožava sigurnost građana, ali predstavlja opasnost za njihovu imovinu. Iz Fonda za zaštitu okoliša odobreno je tako 25.000 KM za izradu projektne dokumentacije za utopljavanje ovog objekta. „Nakon toga, želja nam je da zajedničkim sufinansiranjem za vlasnicima stanova, a zatražićemo pomoć i nadležnih ministarstava te Fonda, obezbjedimo kompletan iznos za utopljavanje ovog objekta. Korist bi bila višestruka, pored energetske učinkovitosti i slika ovog dijela grada bila bi ljepša“, dodao je Mahmutagić.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća izmjenjen je dio regulacionog plana Maglaj južni dio koji podrazumjeva izgradnju gradskog parka u neposrednoj blizini Dječijeg vrtića, sportske dvorane te Osnovne škole „Maglaj“. Prije više od 10 godina ovdje je bila predviđena izgradnja gradskog bazena sa pratećim sadržajima. Međutim,  investitora nije bilo, a s druge strane, stav je da otvoreni bazen u centru grada i nije najbolje rješenje. „Maglaju nedostaje moderan gradski park. Projektom je predviđena izgradnja otvorene scene, kutka za penzionere, dječijeg igrališta, puno zelenila sa parkoviskim mobilijarom. Od Fonda smo dobili 71.000 KM, dio sredstva osiguraćemo i kroz budžet i već u rano proljeće krećemo sa izgradnjom gradskog parak“, najavio je Mirsad Mahmutagić, na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net