Ponedeljak , 17. Jun, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Mještani bradićkog kraja žele uređeno stajalište (FOTO)

img

Već godinu dana čekaju saglasnost Željeznica Federacije BiH

Ono sa čime se suočavaju mještani bradićkog kraja svakako je za Riplijevu rubriku „Vjerovali ili ne“. Maglovito jutro, zvuk sirene najavljuje dolazak lokalnog voza na stanicu u Bradiće. Slika je slijedeća: devastirana zgrada željezničke stanice, prijelaz preko dva kolosjeka pruge i gajba od piva, kao pokretne stepenice za ulazak u voz, jer do prve stepenice voza nekih je 70 do 80 centimetara. Mještani Krušika tako svakodnevno, mlađe osobe, penzioneri, invalidi, bolesni, svi od reda. A žele i moraju željeznicom, jer kako kažu, tri puta je jeftinije. Mještanin Mirsad Kruško, priča nam da su već dugo u toku pregovori sa Željeznicama Federacije BiH.Od osmadeset i neke godine na ovom mjestu, gdje se voz zaustavlja, predviđen je ulazni perom, ali do dan danas nikada nije izgrađen. Rukovodstvo mjesne zajednice, zajedno sa Udruženjem mještana, krenuli smo u akciju da svojim sredstvima napravimo peron. Ipak, Mirsad Mahmutagić, načelnik općine, nam je obećao da će se iz općinskog budžeta isfinansirati izgradnja ulaznog perona, samo da mi pribavimo saglasnosti. Prije godinu smo poslali zahtjev, ali još nismo dobili saglasnost. Iz Direkcije Zenica imamo informaciju da je cijela procedura u toku. Ne želimo da odgovorni ljudi iz Željeznica Federacije BiH ovo shvate kao kritiku nego kao molbu da da sagnost što hitnije pošalju“, rekao nam je mještanin Mirsad Kruško u razgovoru. Kako naglašava ovakav način ulaska, a posebno silaska sa voza izuezetno je opasan i već je bilo slučajeva teškog povređivanja. „Sredstva imamo, samo čekamo saglasnost, to je rezime cijele priče. Da više ne nosamo gajbe ako hoćemo da uđemo u voz“, dodao je Kruško.

Mještani: „Ovo nije 21.vijek“

Mještani ogorčeni i razočarani. „Ovako nam je je već godinama. Sramota, kao da ne živimo u 21.vijeku“, rekli su nam neki od njih. Ipak, nadaju se da će iz Željeznica Federacije BiH uskoro stići saglasnost i da će uz pomoć lokalnih vlasti izgraditi stajalište na stanici u Bradićima. Interesa da se koristi željznički saobraćaj ima i zbog finansijkih efekata jer je ovo daleko najisplativiji prijevoz.

Mještani ne žele jedan nego dva perona

Kako nam je u razgovoru rekao Enis Džafić iz Željeznica Federacije BiH, u ovoj kompaniji upoznati su sa problemom mještana u Bradićima. „Mještani ne traže jedan nego dva perona, a da bi se udovoljilo njihovom zahtjevu za izgradnju dva perona neophodno je izvršiti sve ostale potrebne preduslove za bezbjedno kretanje i putnika i vozova. Na tom mjestu to nije lako izvodivo i moguće je ili izgradnjom tunela ispod  ispod pruge ili izgradnjom pasarele. Mi smo za to da se postavi peron, ali samo sa jedne strane, jer tako zakonski propisi dozvoljavaju. Ukoliko se želi peron sa obje strane onda je potrebno obezbijediti uslove kako to nalaže Zakon o bezbjednosti saobraćaja BiH“, rekao nam je Džafić u razgovoru.


N.Br./maglaj.net