Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

BiH dobila zeleno svjetlo za aktiviranje MAP-a

img

Bosna i Hercegovina dobila je danas zeleno svjetlo za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja NATO-a u Briselu.

Program MAP predviđa savjetovanje, pomoć i praktičnu podršku prilagođene individualnim potrebama zemalja koje se žele priključiti NATO-u.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a, povodom aktiviranja Akcijskog plana za članstvo - MAP-a, zahvalio se NATO saveznicima.

"Želim iskazati zadovoljstvo i pozdraviti odluku saveznika nakon današnjeg ministarskog sastanka NATO-a u Bruxellesu, gdje je potvrđena spremnost i pozvana BiH da dostavi svoj prvi Godišnji državni program - ANP. Koristim ovu prigodu da se iskreno zahvalim NATO saveznicima koji su na ovaj način prepoznali vjerodostojnost i naše napore tijekom proteklih godina u procesu približavanja NATO integracijama, što je u konačnici dovelo do odobravanja i aktiviranja Akcijskog plana za članstvo - MAP. Ovo je nesumnjivo pozitivan integracijski korak za Bosnu i Hercegovinu. Hrvatski narod Bosne i Hercegovine, koji je životno zainteresiran za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu, preko svojih dužnosnika iz Hrvatske demokratske zajednice BiH i Hrvatskog narodnog sabora, najviše je doprinio da NATO ocijeni vjerodostojnim naše napore i pozove BiH da dostavi ANP. Hrvatska demokratska zajednica BiH sa svojim partnerima u HNS-u ostaje do kraja privržena daljnjoj suradnji i razvoju odnosa s NATO-om, s konačnim ciljem punopravnog članstva u ovom savezu", naveo je Čović.

Na početku sastanka ministara vanjskih poslova NATO Saveza generalni sekretar Jens Stoltenberg se osvrnuo na današnju temu rasprave, a to je stanje na Zapadnom Balkanu.

Stoltenberg je na početku kazao kako će fokus biti na sigurnosti i stabilnosti regiona Zapadnog Balkana koji je izuzetno važan za NATO Savez.

"Zapadni Balkan je od ključne važnosti za NATO i mi imamo snažne veze sa svim zemljama u regionu. Pozdravljamo rad koji je postignut u Skoplju na implementaciji dogovora o imenu. Radujem se da ćemo ih dočekati kao tridesetu članicu NATO-a nakon što nacionalne procedure budu završene. Bosna i Hercegovina je cijenjen partner u misijama NATO-a i mi u cijelosti podržavamo njihove euroatlanske integracije. Srbija ostaje cijenjen partner, NATO podržava pregovore koji se pod okriljem EU vode između Beograda i Prištine. To je krucijalno za regionalni mir i sigurnost", kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg će se sa zaključcima sastanka javnosti obrati nešto iza 13 sati na press konferenciji u sjedištu NATO-a u Briselu.


(N1 BiH)