Četvrtak , 22. Aug, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U 28 mjesta u BiH postoji 56 slučajeva ''dvije škole pod jednim krovom''

img

U izvještaju Misije OSCE-a u BiH "Dvije škole pod jednim krovom" navedeno je da u 28 mjesta u Bosni i Hercegovini postoje tzv. "dvije škole pod jednim krovom".

"To je najočitiji primjer diskriminacije u BiH. Danas praksa 'dvije škole pod jednim krovom' postoji u 56 škola u BiH, variraju u smislu obilježja, veličine. Sistematično svima je segregacija mladih u BiH, po etno-nacionalističkim politikama", kazao je ambasador Bruce Berton, šef misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.Berton je kazao da različitosti treba njegovati, umjesto da se koriste za razdvajanje učenika.

"Različitosti treba njegovati i ne koristiti ih za etničko razdvajanja učenika. Naše preporuke ne garantuju poštovanje i zaštićenost etničkih identiteta. Dvije škole pod jednim krovom je trebala biti privremena mjera, to je danas neprihvatljivo. Mi insistiramo da se učenici različitih identiteta približe i spoje".

"Sistem koji razdvaja djecu i podstiče razlike, proizvodi djecu koja vjeruju da su drugi drugačiji od njih. Trebalo bi biti suprotno. Nije pitanje razdvajanja, nego kvalitete obrazovanja. Zbližavanjem djece i naglašavanjem onoga što imaju zajedničko, želimo poboljšati odnose i nivo povjerenja među djecom i kvalitet obrazovanja", dodao je Berton.


(N1 BiH)