Četvrtak , 18. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Maglaj bi uskoro trebao dobiti novi Gradski park sa pratećim sadržajima

img

Za utorak 4. decembra zakazana je 22. redovna sjednica Općinskog vijeća Maglaj, a na dnevnom redu jedna od tačaka biće i Odluka o izgradnji "Gradskog parka".

Odluka se odnosi na izmjenu Regulacionog plana koji obuhvata područje grada Maglaja, zemljište na uglu ulica Civilnih žrtava rata i ulice Aleja Ljiljana, i prostor Spomen parka djeci Maglaja stradaloj u ratu do ulice Antuna Hangina.

Na ovoj lokaciji biće izgrađen Gradski park sa pratećim sadržajima.

Kako je navedeno u Odluci, u cilju stvaranja boljih uslova življenja u gradu Maglaju, kao neophodan dio održivog razvoja za Općinu Maglaj predstavlja očuvanje okoliša, što čine uređene zelene površine, parkovi , čist zrak a što daje viši kvalitet življnja i nove mogućnosti razvoja u urbanim sredinama.

Općina Maglaj Projekat izgradnje Gradskog parka kandidovala je Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH za čiji realizaciju su odobrena sredstva u visini od 71.000,00 KM. Gradski park bi predstavljao nastavak izgradnje i uređenja prostora, uz postojeći Spomen park djeci Maglaja stradaloj u ratu koji bi sa drugim predviđenim sadržajima činio cjelovito rješenje.

Gradski park bi predstavljao kompleks sportsko rekreativnih sadržaja, predviđenih za različite aktivnosti stanovnika u okviru kojeg se planiraju površine i sadržaji za okupljanje, odmor i rekreaciju djece i odraslih obogaćeni savremenim urbanim mobilijarom, hortikulturnim rješenjima i infrastrukturom.

Cijelu Odluku možete pročitati na ovom LINKU.


maglaj.net