Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

ASuBiH Maglaj: ''11 godina nismo tihi''

img

Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija čiji je osnovni cilj poboljšanje statusa srednjoškolaca u zemlji i okupljanje svih mladih koji pohađaju srednju školu na prostoru BiH. Organizacija je osnovana 4. 11. 2007. godine na Osnivačkoj generalnoj skupštini u Sarajevu, podrškom 250 srednjoškolaca, predstavnika svojih lokalnih zajednica iz cijele Bosne i Hercegovine.

Proslava 11 godina postojanja i rada teče ovih dana pod sloganom: „11 godina nismo tihi“. Naime, lokalni timovi širom BiH raznim aktivnostima proslavljaju rođendan  ASuBiH, a poseban naglasak je stavljen na 11 uslova za ostanak.

Tako su, nakon obilježavanja niza važnih datuma, organizacije kampa na Ošvama, maglajski srednjoškolci i ovaj dan prikladno obilježili.  Izašli su na ulice sa plakatima na koje su napisali svoje uslove i prošetali su gradom pjevajuči: „Nemoj biti tih reci ASuBiH. Budi dio njih, dio najbolji.“  Kažu da im je cilj bio pokazati da je ovdje još uvijek mnogo mladih koji žele učiti i koji se žele boriti za našu državu.

Međutim, smatraju srednjoškolci, njihovih 11 uslova je minimum koji se mora ispuniti da bi oni ostali ovdje i nastavili svoju borbu u domovini i za domovinu. Uslovi su sljedeći:

  1. Moderno i kvalitetno obrazovanje
  2. Rad na istraživanjima i naučnim radovima
  3. Opremljene učionice
  4. Praktična nastava u preduzećima
  5. Ukidanje segregacije u obrazovanje
  6. Korištenje savremene literature
  7. Inkluzija u nastavni proces za svakog srednjoškolca jednako
  8. Više literature u školskim bibliotekama
  9. Poboljšanje pedagoških metoda nastavnog kadra
  10. Usaglašen i savremen plan i program
  11. Škole snose troškove obrazovanja




    maglaj.net