Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

KO SDA ZDK održao sastanak sa pregovaračkim timom HDZ BiH

img

Pregovarački tim Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Zeničko dobojskog kantona održao je danas sastanak sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice oko formiranja većine u ovom kantonu.
Osim HDZ-a iskazana je spremnost i Stranke za BiH da bude dio buduće većine, izjavio je na pres konferenciji Miralem Galijašević, šef pregovaračkog tima SDA i predsjednik Kantonalnog odbora, dodajući da su rezultati današnjih pregovora iznad očekivanja.

Imamo koncept rada Skupštine i Vlade i ne želimo više od 4 politička subjekta u ovoj koaliciji, jer je sve više od toga nefunkcionalno”,istakao je Galijašević.

Prema njegovim riječima poziv za pregovore u narednim danima bit će upućen i ostalim političkim subjektima koji su prešli izborni prag, SDP-u, DF-u, SBB-u i A-SDA.

Galijašević je najavio, da bi, prema termin planu, cjelokupan posao oko formiranja nove zakonodavne i izvršne vlasti u ZDK trebao biti okončan do polovine decembra, kako bi se na vrijeme mogao razmatrati budžet za iduću godinu.

Stranka za BiH: Učestvujemo u pregovorima, nismo dio nijedne koalicije

Iako rezultati izbora nisu potvrđeni svakodnevno su aktuelne informacije koje se nude javnosti u vezi sa uspostavljanjem vlasti i o svrstavanju političkih subjekata u okvir parlamentarne većine kao pretpostavke za formiranje vlasti.

Takve informacije ponuđene su i u vezi sa svrstavanjem Stranke za Bosnu i Hercegovinu uz politički blok kojeg na kantonalnom nivou predvodi SDP, odnosno uz politički blok kojeg predvodi SDA. Slijedom potrebe za odgovornim odnosom prema medijima i javnosti i potrebe za pružanjem relevantnih informacija, iz Kantonalnog vijeća Stranke za BiH se negiraju informacije o svrstavanju uz jedan ili drugi politički blok, ali se ne spori da su obavljeni razgovori s ciljem iznalaženja rješnja koja će biti u funkciji potreba kantona i interesa građana.

Nadležni stranački organ nije odlučivao o eventualnim oblicima ili sadržajima političke saradnje, a eventualna odluka će slijediti ciljeve koji su u sadržaju programske orijentacije i prioriteta iz izborne platforme.

Predsjednik vijeća

Hašim Mujanović

 

maglaj.net