Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Melisa Kapić, dobitnica nagrade u okviru Projekta PRO budućnost

img

Miru i toleranciji uči i svoje učenike

Melisa Kapić, profesorica maternjeg jezika u Osnovnoj školi „Novi Šeher“, dobitnica je jedne od tri nagrade za najbolji esej u okviru projekta PRO budućnost i Male škole za izgradnju mira. Nakon nagrade „Duško Kondor“ za građansku hrabrost i nagrade lista „Školegiju“ – „Čas kojim se ponosim“, njen trud i rad nagrađeni su i u okviru projekta PRO budućnost. Esej o temi „Još čuvam dijete u sebi“ bio je jedan od tri najbolja na kraju Male škole za izgradnju mira.

Kako nam je ispričala, za pohađanje Male škole za izgradnju mira, prijavila je sebe i svoje učenike i učenice. Nažalost, on line predavanja, koja su držali univerzitetski profesori i afirmisane ličnosti iz Bosne i Hercegovine, nisu odgovarala uzrastu osnovaca, tako da je na kraju sva predavanja odslušala sama. U eseju je izmedju ostalog napisala kako je u razgovoru spas, u preispitivanju sebe, u tretiranju drugih onako kako bismo da sami budemo tretirani, da je u ljubavi spas. „Jedno od prvih stvari koje pokušavam da ih naučim je šta je tolerancija i koliko je važno uvažavati nečije drugačije stavove i poštovati to. Prvenstveno mi je važno da u okviru moga predmeta nauče da razmišljaju svojom glavom, da misle i preispituju stvari, važno je i puno čitati, poznavati pravopis i gramatiku, ali prvenstvo da nauče da razmišljaju, prosuđuju i rasuđuju, da donose svoje odluke i stoje iza svojih stavova“, ispričala nam je Melisa Kapić. 

Zašto toliki ratovi u svijetu?

Kako nam je rekla, poruke mira jako je važno prenijeti djeci a kroz tekstove u kojima se govori o toj tematici. Različiti književni tekstovi pružaju joj puno prostora za to. Na časovima sa svojim učenicima pokušava doći i do odgovora na pitanje, za nju velike misterije, zbog čega se vode toliki ratovi u svijetu. „O tome razgovaram sa djecom u okviru nekih književnih tekstova i pokušamo pronaći dobar razlog zašto se počinju ratovi. Koji je to dobar razlog da nekome ubiješ oca, sestru ili dijete? Meni je i dalje to veliki misterij iako sam išla do kraja edukacijom, puno čitala i istraživala, ali još uvijek nemam pravi odgovor“, dodala je. Melisa priča da voli da učestvuje na ovakvim i sličnim konkursima jer smatra da tako obogaćuje posao kojim se bavi. Takođe, složila se sa našom tvrdnjom da je biti profesor maternjeg jezika i velika odgovornost. „U početku nisam bila svjesna te odgovornosti, ali sada jesam. Uvijek sam se trudila da učenicima i učenicama prenesem ljubav prema čitanju i knjizi. Čitave biblioteke imamo sada na internetu, pa ako je to način da ih privučem onda ću reći 'da' savremenim tehnologijama. Nastojim pronaći neki balans izmedju onoga što moram prema programu i onoga što žele moji učenici“, rekla nam je na kraju razgovora Melisa Kapić.


N.Br./maglaj.net