Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Sastali se nakadšnji bubrežni bolesnici i njihovi donori (FOTO)

img

“Naši doniri promijenili su nam život!“

U povodu evropskog Dana darivanja organa, koji se obilježava svake druge subote u oktobru, u jednom prijatnom maglajskom restoranu sastali su se nekadašnji bubrežni bolesnici kojima je život godinama ovisio o dijalizi: Nusret Čakrama, Mirza Mehinović, Remzo Omerašević i Fahir Muminović te njihovi donori Mujo Mahmić i Edhem Sinanović. Bio je to susret pun emocija i riječi zahvale. Edhem Sinanović iz Zavidovića sredinom decembra prošle godine bubreg je donirao svom velikom  prijatelju Remzi Omeraševiću. Na pitanje kako se osjeća nakon tog izuzetno humanog čina, odgovorio je. „Bolje se osjećama nego kada sam imao oba bubrega“, odgovara iskreno, kroz smijeh i nastavlja. „Svakome ko može i ko je zdrav preporučio bih da učini isto, da spasi drugi život. Riječima se teško može opisati kako se ja osjećam nakon decembra prošle godine. Remzu sam gledao kako se 9 godina pati na dijalizi, a danas hvala Bogu, živi normalno“.

Transplantacija – prilika za novi i kvalitetniji život

Kvalitet života prije i nakon transplantacije ne može se porediti, tvrdi Nusret Čakarama iz Novog Šehera. Njemu je bubreg donirao zet Mujo Mahmić. „Ja imam novi život. Blizu 10 godina sam tri puta sedmično odlazio na hemodijalizu u Dijalizni centar u Žepče, nigdje nisam mogao otputovati, napiti se vode koliko hoću, jesti šta sam htio. Sada to sve mogu“, iskreno priča Nusret i dodaje. „Nema humanijeg gesta na ovom dunjaluku, od onoga što su naši donori uradili za nas. Hvala svim donorima i molim Allaha da im ovo upiše u dobro djelo“. Dijalizni bolesnici bili su veliki borci za usvajanje Zakona o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja. Međutim, kako tvrdi Remzo Omerašević iz Zavidovića, Zakon se primjenjuje minimalno. „Ja ne znam kako objasniti situaciju otako je zakon usvojen prije godinu dana. Da li je za to kriv lobi farmacuteskih kompanija ili ljekari nisu dorasli toj ulozi, ja ne znam“, rekao nam je Remzo Omerašević. „Zakon je usvojen prije godinu dana i mislim da se velike zdravstvene ustanove polako uhodavaju. Olakšan je put komunikacije sa članovima porodice čiji je član, nažalost doživio moždanu smrt, da se ti organi doniraju u svrhu liječnje i bubrežnih bolesnika. Pozvao bih sve ljude da ne bježe od doniranja organa“, dodao je Čakrama.

U Zenici potpisivanje donorskih kartica

Udruženje građana invalidnih lica hroničnih bubrežnih bolesnika ZDK, Udruženje dijaliziranih i transplatiranih bolesnika F BiH i Donorska mreža BiH, u povodu evropskog Dana darivanja organa organizuju javno potpisivanje donorskih kartica i promociju donorstva organa, u subotu 20.oktobra ispred Robne kuće „Bosna“ u Zenici, od 11,00 do 14,00 sati. Potpisana donorska kartica nema zakonsku obavezu, ali je povod za razgovor o najhumanijem ljudskom djelu darivanju organa u cilju pomoći drugim ljudima. Isključivo u jedinicama intenzivne njege može se utvrditi moždana smrt i dati pristanak za uzimanje organa za transplataciju.


N.Br./maglaj.net