Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Književna nagrada ''Šukrija Pandžo'' dodjeljena nastavniku Mirzi Ahmetoviću iz Maglaja

img

Kod djece razvija ljubav prema čitanju

List „Školegijum“, koji je prije svih namjenjen prosvjetnim radnicima, po treći put raspisao je konkurs za Književnu nagradu „Šukrija Pandžo“. Žiri u sastavu: Nenad Veličković, univerzitetski profesor, autor projekta Školegijum i odgovorni urednik, te Namir Ibrahimović i Anes Osmić, nastavnici bosansko-hrvatskoh-srpskog jezika i književnosti te članovi redakcije „Školegijuma“, odlučio je da nagradu podijele dva rada: pripreme Indire Buljubašić iz Sarajeva i Mirze Ahmetovića iz Maglaja.

Mirza Ahmetović prosvjetni radnik je već 12 godina od kojih 11 predaje maternji jezik u „Prvoj osnovnoj školi Maglaj“. „Ono što je trebalo uraditi bilo je da kroz analizu priče Šukrije Pandže pokažemo kako ona može doprinijeti ishodu učenja u nastavi, a ja sam odabrao njegovu priču 'S druge strane rijeke'. Zadatke sam osmislio, mislim, na zanimljiv način, jer su se oni dopali i članovima žirija“, rekao nam je Mirza Ahmetović i dodao. „Nagrade su uvijek vjetar u leđa, ali prava je šteta i vrlo žalosno da je vrlo malo onih od strane Pedagoškog zavoda ili resornog Ministarstva. Uglavnom se to radi o nagradama koje stižu od nevladinih ili nekih drugih organizacija“.

Kreirao web stranicu citajmoiucimo

Mirza Ahmetović kod svojih učenika posebno nastoji razviti kulturu čitanja, jer mladi danas malo ili nikako čitaju. Ali, iskoristio je savremena tehnološka dostignuća tako bliska mladima, kreirao web stranicu citajmoiucimo.simplesite.com i pronašao način kako da motiviše svoje učenike da više čitaju. Svjestan da ponekad radi i 'donkihotovski' posao, ipak smatra da bi nastavnici u svome radu trebali da stalno iznalaze nove načine i metode da se djeci priđe što bliže, posebno u današnje vrijeme kada je tehnika nešto što je njima izuzetno privlačno i odvlači pažnuju od čitanja na primjer. „Nastojim da kroz ono što oni vole, a to je tehnika, da im približim knjigu i čitanje. Prije nekoliko godina sa učenicima sam osmislio web stranicu preko koje učenici mogu čitati knjige u elektronskoj formi, zabaviti se kroz kvizove vezane za gradivo iz bosanskog jezika, nešto naučiti i dobiti dobru ocjenu“, pojašnjava Ahmetović i dodaje. „Pristup učenicima je od izuzetne važnosti. Što se tiče gradiva oni će to sami savladati kako-tako, međutim naučiti ih kako da budu dobri ljudi i kako da se ophode jedni prema drugima, ja to opet stvaljam na prvo mjesto u svakom slučaju“, rekao nam je Ahmetović na kraju razgovora.


N.Br./maglaj.net