Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U Maglaju u toku radionice krojenja i šivanja za 27 žena i djevojaka (FOTO)

img

Žene uče krojiti i šiti, iz „Bontexa“ nude i posao

Tokom lijepe humanitarne kampanje, kada su vrijedne Maglajke za žene oboljele od malignih oboljenja sašile 600 turbana, rodila se ideja o organizaciji radionice krojenja i šivanja. Od ideje do realizacije nije prošlo mnogo vremena. Tako sada 27 žena i djevojaka uči krojiti i šiti, a radionicu vode Nadina Smajlović i Merima Mujkić. Podršku projektu dao je Regionalni odbor „Merhameta“ Maglaj kroz obezbjedjenje prostora. „Radionica se održava u prostoru naše trpezarije, a tri šivaće mašine poklonio je naš dugogodišnji donator, Maglajlija Mahir Mušinović koji trenutno živi i radi u Austriji. Hvala i vlasniku firme 'Bontex' Senajidu Husiću koji je osigurao potrebno platno i konce, te Senadu Fejziću, vlasniku Mljekare „Sarajmilk“, koji je poklonio sokove jer je ovo i jedan vid druženja žena“, rekla nam je Sanela Omerović, direktorica RO „Merhamet“ Maglaj. Nadina i Merima su, kada je u pitanju krojenje i šivenje, samouke. Ali, stalno su učile, istraživale i stekle znanje koje sada prenose drugim ženama. „Polaznice kursa starosti od 11 do 60 godina, iskazale su veliku volju, želju i istrajnost tokom radionice, jer svaka žena počesto se nađe u situaciji kada treba nešto sašiti, prekrojiti, od starog načiniti novo. Krenulo se od osnovnih radnji ka nešto složenijim“, ispričala nam je Merima Mujkić, voditeljica radionice. Nadina Smajlović, takođe voditeljica radionice bila je sretna što su među polaznicama bile i korisnice „Merhameta“. „Firma 'Bontex' ponudila je da zaposli žene koje uspješno završe radionice jer je ovo i određeni vid prekvalifikacije. Voljela bih da nam se jave i druge zainteresovane žene, da dođu i nauče nešto novo, pa i pronađu posao“, dodala je Smajlović. Polaznice su se tokom radionica i lijepo družile. „Prije kursa nisam znala puno o krojenju i šivenju, a sada jedva čekam vrijeme kada ću poći na radionicu. Naučile smo od starih stvari napraviti nešto novo, korisno. A ženama koje rade ovo je i psihički odmor i jedan vid druženja“, kaže nam Munevera Memišević, polaznica kursa.

Šivaću mašinu na poklon dobila Mersiha Kendić

Želeći nagraditi njihovu želju za učenjem, na društvenoj mreži Facebook pokrenuta je kampanja tokom koje su prikupljena sredstva za kupovinu jedne portabl šivaće mašine. Mašina je poklonjena Mersihi Kendić, kaoi i novčana donacija i poklon paket.

Presretna sam, zaista, ovo je veliko iznenađenje za mene. Hvala im. Bože mi zdravlja, puno ću je koristiti“, rekla nam je uzbuđena Mersiha. Aktiv žena Medžlisa islamske zajednice Maglaj podržao je ovaj projekat kupnjom jedne šivaće mašine. „Sve što će ojačati žene, na čemu i same radimo, vrijedno je pažnje i treba podržati. Jaka žena je jaka porodica i htjele sam da budemo dio lijepe priče“, ispričala nam je Amira Talić, koordinatorica Aktiva žena Medžlisa IZ Maglaj. Prvi stepen kursa je još uvijek u toku, ali u planu je i nastavak, odnosno napredniji kurs krojenja i šivenja.

Nadira sašila jastuče

I Nadira Omerović (5) povremeno dolazi na radionicu. „Lijepo mi je ovdje družiti se sa ostalim tetama. A već sam sašila jedno jastuče i nije bilo teško. Voljela bih još puno toga naučiti“, rekla nam je Nadira.




N.Br./maglaj.net