Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Razgovor sa Fuadom Ruvićem, autorom knjige PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA

img

FOTO: Denis Ruvić
 
maglaj.net: Posljednjih dana svjedoci smo intenzivne marketinške kampanje pred promociju Vaše knjige Priča zaboravljenih ljeta. Otkud takav pristup?

- Ne ulazeći u kvalitet rukopisa - o čemu će svoju riječ reći pozvani – pojava knjige koja dokumentuje i spasava od zaborava šezdeset najdinamičnijih maglajskih godina, sama po sebi vrijedan je projekat. Kad se uzme u obzir da knjiga opisuje stvarne ljude i stvarne događaje, možete pretpostaviti da je za takav tekst trebalo dosta hrabrosti i usađena potreba za spasavanjem od zaborava. Morate priznati da otvorenost nije vodeća karakteristika naših sugrađana. Lakše je po minderima...

maglaj.net:Kakve ste dileme imali kad ste sjeli za kompjuter i otisnuli prve riječi?

- Osnovna je bila kakvu formu dati ovoj knjizi. Klasična forma monografije bila bi ubistveno dosadna, imala bi skoro pa samo „knjigovodstvenu“  vrijednost.

Onda sam uočio da uz  početnu ideju - dokumentovati SLJ -  potpuno isti stav imamo o zaboravljanju ljudi, historijskih zbivanja, materijalnih spomenika, itd Ta crta našeg mentaliteta -  kultura (ne)sjećanja - zaslužuje ozbiljna istraživanja. Moje je bilo da to naglasim, da skrenem pažnju, a sve nadajući se da će čitaoci  to pročitati s pažnjom i dobronamjernošću. Da se napravi prvi korak...

maglaj. net: Iz objava  koje postavlja naš ugledni bivši sugrađanin, a poznati novinar, publicista i istraživač Ahmed Bosnić, provijava i informacija da niste naišli na očekivanu podršku.

- To je istovremeno tužna i bolna, ali i dobrodošla  činjenica. Ono prvo, jer je neprirodno i neočekivano odbiti ovakvu knjigu i to bez obrazloženja! To je ono minder – odlučivanje. Ono drugo, o dobrodošloj činjenici, samo je naizgled apsurdno. Takav finale knjige ne bi smislio ni najbolji scenarista! Zahvaljujući toj činjenici biću još ubjedljiviji u svojim tezama o našem mentalitetu. To ima veliku vrijednost. Hvala im na tome.

maglaj.net: Šta očekujete nakon promocije?

- Očekujem prije svega da se knjiga  čita! Onda, se bacamo na  realizaciju  promocije u Sarajevu u reprezentativnom prostoru - Nacionalnoj galeriji BiH, gdje smo već dobili saglasnost. Valjda je i to afirmativno za Maglaj?

A kad se knjiga iščita, očekujem hrabrije  i otvorenije sugrađane, koji će progovoriti o tezama u knjizi, ali i o  situaciji u Maglaju. Ja sam spreman, ukoliko to nekome uopće  bude bilo bitno, da napravimo okrugli sto o porukama knjige. Time bi knjiga definitivno uspješno izvršila svoju misiju.

maglaj.net: Još nešto za kraj?

 - Želio bih zahvaliti ekipi sjajnih ljudi profesionalaca koji su sa dirljivim entuzijazmom, bez naknade,  radili na ovoj knjizi. (Ahmed Bosnić, Esad Bajtal, Dragan Šimšić, Damir Ruvić, Denis Ruvić, Vjekoslav Bojat, Admira Bradarić) Takođe, unaprijed se zahvaliti  svima koji će to čitati. Želio bih takođe pozvati i druge da pišu, ostavljaju tragove. Od prošlosti se uči. Eto, na primjer, priča o maglajskim ustanicima protiv ulaska AU snaga u Bosnu, ostala je samo kao storija o bezimenoj masi! Tri stotine njih tom prilikom izgubilo je glavu. Što je zapisanokažu – to ostaje!


maglaj.net