Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

IN MEMORIAM - SALIM OBRALIĆ: Savršeni krug bojom

img

Skromno, dostojanstveno, tiho i polahko, kao što je i živio, otišao je među zvijezde i vječnost, veliki čovjek, veliki slikar, pedagog i humanista Salim Obralić.

Salim Obralić rođen je u Maglaju 1945.godine. Djetinstvo i osnovnu školu pohađao je u Maglaju, školu primjenjene umjetnosti u Sarajevu a Akademiju i postdiplomski studij u Beogradu.

Negdje, na početku sedamdesetih godina, na završnoj izložbi studenata Akademije u Beogradu, Obralić se predstavio sa nekoliko crteža i nekoliko slika malog formata. Na crtežima su bili motivi starog očevog, obučarskog alata, a na slikama oronule kapije iz maglajskih mahala. U tekstu, kojeg je tada objavio beogradski NIN, Đorđe Kadijević, najuticajniji likovni kritičar u Jugoslaviji pohvalio je tada Obralićeve radove i prorekao mu blistavu umjetničku karijeru.

Možda je, baš to. Ta pohvala, opredjelila Obralića, da slika ono što mu je bilo najbliskije. Govorio bi: „Slikam ono što sam ponio iz djetinjstva. Prenosim slike koje su mi se urezale u glavu. Mene je već tad odredilo to što sam odrastao u mahali u Gornjoj mahali u Halilbegovu sokaku. Maglaj je  grad sa starom kulturom. Tu su stare kuće, stari način života, stari običaji. Ja sam odatle i povukao nostalgičnu liniju, prema prošlim vremenima i od toga ne odustajem“.

"Onda je došao Počitelj i počiteljsko sunce. Maglaj je sličan Počitelju. Moj pogled iz Starog Maglaja bio je okrenut prema rijeci Bosni, kao što je pogled iz Počitelja okrenut prema Neretvi. Tu je i nastao ciklus „Dva tespiha od Maglaja do Počitelja“.

Salim Obralić neobično je volio Maglaj. Ovdje je organizovao dvije samostalne izložbe i spremao treću u Delibegovom hanu. Bio je inicijator izgradnje spomen česme koja nosi ime Maglajlije Edhem ef. Mulabdića, prvog Bošnjačkog pisca, pomagao je u obnovi stubova u Fazli-pašinoj džamiji. Kao član Komisije za očuvanje kulturne baštine BiH nadgledao je radove na sanaciji i oslikavanju Jusuf-pašine džamije Kuršumlije.

Preminuo je u 09.09.2018. godine u Sarajevu u 73. godini života. Po vlastitoj želji ukopan je u Maglaju u mezaristanu Lipa. Na njegovo posljednje putovanje, ispratili su ga njegovi najbliži,  rdbina, prijatelji, mnogobrojne Maglajlije te kolege sa Akademije likovne umjetnosti u Sarajevu. 


(Faruk Zupčević/RTV Maglaj)