Petak , 29. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

''Ništa se kod mene nije promijenilo od prvog treninga u Maglaju''

img

Fenomenalni Benjamin Burić za SportSport.ba

Komentari u posljednjih desetak dana sežu dotle da je trenutno Benjamin Burić najbolji golman na svijetu. Nijemci žale što je Bosanac jer da je Nijemac imali bi još jednog klasnog golmana, Bosanci i Hercegovici nemaju za čim da žale, niti imaju priliku biti ponosni.

Burić dođe ovdje odbrani 20-25 šuteva, mi pobijedimo, ali ispostavi se da smo besmisleno igrali, pa je čovjek nerad da priča uopće o reprezentaciji. Potpuno je dakle skoncentrisan na igre u svome novome, velikome klubu - Flensburgu.

"Zadovoljan sam kako smo krenuli u šampionat, četiri kola četiri pobjede, od toga dva derbija smo dobili i odradili uspješno jedno teško gostovanje. Sutra nas već čeka novi duel u Bundesligi, za vikend meč s Nantesom u Ligi prvaka... Najbitnije je za sve da smo startali dobro."

Ni u jednom trenutku ne ističe svoju ulogu. U tandemu sa Norvežaninom Bergerudom vrhunski čuva svoju mrežu, protiv Kiela je bio najzaslužniji za pobjedu.

"Ne mogu previše isticati sebe jer stvarno smo ove uspjehe napravili kao tim, ne mogu sebe staviti ispred pet-šest igrača koji su odigrali do sad zaista fenomenalno. Zadovoljan sam svojim predstavama i volio bih da nastavim u tom ritmu, ali za pobjede svi smo zaslužni. Ja sam na ovome sada nivou jer sam se maksimalno pripremao tokom ljeta i individualno i sa ekipom. Znao sam da dolazak u novu sredinu zahtijeva dodatni angažman."

Kolika je zapravo razlika između Wetzlara i Flensburga?

"Meni je Vetzlaru bilo odlično, nema tu prevelike razlike u organizacionom smislu ili što se tiče treninga. Jedina razlika je što se Vetzlar borio da bude u sredini tabele, a Flensburgu je ambicija da bude šampion i uvijek je borba za sami vrh."

Koliko je bilo teško mentalno se adaptirati na tu novu situaciju, gdje je svaka utakmica pod moranje?

"Pa nije bukvalno pod moranje, ali ja ništa u svojoj glavi posebno nisam morao mijenjati. Jednostavno, od prvog svog treninga i izlaska na igralište u Maglaju, moja ljubav prema ovoj igri i sada poslu ne jenjava. Ništa se ja nisam promijenio, a još otad vodim se jednostavnim pravilom da u svakom momentu dam sve od sebe i da uživam. U svakom momentu kad daješ maksimum nemaš čega da se plašiš, nema prostora za kalkulacije. Oduvijek želim da pobjeđujem i to je to."

Kakva je tvoja saradnja sa trenerom Maikom Machulom koji je veoma interesantan? Dugo godina je bio u sjeni Ljube Vranješa, ali je onda prošle godine osvojio titulu.

"On je veoma mlad trener koji je izuzetno posvećen, s njim imam najnormalniji odnos. Svi vide koliko je čovjek spreman da uči, koliko je do sada naučio i cijenjen je jer je kao mlad trener uspio osvojiti Bundesligu. Mnogi su ove sezone bili skeptični u pogledu našeg kvaliteta, ponajviše jer je nekoliko novih igrača. Bilo je za očekivati da nam treba vremena kako bi se uklopili, ali evo on je za ovo vrijeme uspio da posloži relativno novu ekipu. Ovo je novi projekat i vidjet ćemo dokle ćemo dogurati. Najbitnije da nemamo nikakav pritisak da nešto moramo, iako svi igrači žele da pobjeđuju."

O reprezentacija ga nismo ništa pitali, da mu ne bi kvarili raspoloženje...

"Ma ja, ja ne znam ni šta bih rekao, ne znam ni šta se dešava, ne pratim, ne znam više ima li smisla i dolaziti..."


(SportSport.ba)