Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

U osnovnim i srednjim školama maglajske općine 2.544 učenika

img

U školskim klupama i 260 prvačića

Školsko zvono oglasilo početak nove školske godine. U svoje razrede vratila su se 2.544 učenika sa područja maglajske općine. Svečano je bilo u svim školama u gradu, intonirala se himna, učenici šestih razreda upoznali su se sa svojim razrednicima i ostalim nastvanicima koji će im predavati, dok je učenicima starijih razreda sve već dobro poznato. Dobro su, pričaju nam, iskoristili dane ljetnog raspusta za odmor i zabavu pred nove izazove koji ih očekuju. Ipak, najuzbuđeniji su prvačići kojih je u tri osnovne škole na području maglajske općine 260. Suza nije bilo, jer svi su se, bilo kroz vrtić bilo kroz Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja, pripremili za ono što ih očekuje. Upoznali su se sa svojim nastavnicima i nastavnicama, počastili slatkišima, pjevali i zabavljali se. U Osnovnoj školi „Novi Šeher“ ukupno su 42 prvačića, u Osnovnoj školi „Maglaj“ ih je 90, a u „Prvoj osnovnoj školi Maglaj“ je 78 prvačića.

I u srednjim školama spremno dočekuju početak nove školske godine

U srednjim školama spremno su dočekali početak nove školske godine. U Mješovitoj srednjoj školi je 511 učenika, od kojih 139 u prvom razredu, dok je u Gimnaziji „Edhem Mulabdić“ 170 učenika, a 37 ih je upisano u prvi razred. Direktori škola poželjeli su im prije svega dobro zdravlje, puno mladalačke razdraganosti i dobrih ocjena. Kako je to i tradicija već nekoliko godina, u Gimnaziji su učenike dočekali sa slatkišima i svježim voćem.

Nastava će biti organizovana na dvije lokacije

Sanacija krova Područne škole u Kosovi, koji je oštećen tokom nevremena u junu mjesecu još nije počela zbog duge zakonske procedure. To je izazvalo negodovanje i roditelja djece ali i uposlenih u ovoj školi koji smatraju da je po uzoru na sanaciju krova matične škole oštećenog u nevremenu u decembru prošle godine, cijeli proces trebala voditi nadležna općinska služba. Kada sanacija krova počne, nastava će se odvijati na dvije lokacije i to u prostorijama mekteba i Mjesne zajednice.


N.Br./maglaj.net