Utorak , 23. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Održana svečana sjednica UO Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Maglaj (FOTO)

img

U povodu značajnih datuma iz perioda 1941-1945., članovi Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata Maglaj održali su svečanu sjednicu Upravnog odbora. Onima koji su pomogli rad Udruženja u proteklim godinama dodjeljene su zahvalnice i to Šahman Smaji, Budimir Anti, Jusufbašić Mustafi, Biljecki Vladimiru, a posthumno Sajić Petru i Omerović Džemilu. Svečana sjednica Upravnog odbora bila je prilika da se rezimiraju aktivnosti od održane sjednice Skupštine do danas. Kako je rečeno, uradilo se mnogo, posebno na organizacionom planu. Aktivno se učestvovalo u izmjenama Statuta Saveza antifašista i boraca NOR-a BiH, redovno se obilaze porodice prvoboraca i umrlih članova društva, a što su pomogle lokalne vlasti i Merhamet. Sekcija Zeleni uredjuje spomen-obilježja u Novom Šeheru i Čakalovcu.

Želja nam je da u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Federacije BiH realizujemo projekat revitalizacije spomenika Austro-ugarskim vojnicima iz 1878.godine koji je uništen u poplavama prije četiri godine. osnovu projekta tražićemo donatorska sredstva“, rekao je Radovan Gorčinović predsjednik Upravnog odbora.

Mladi uglavnom simpatizeri

Udruženje broji blizu 150 članova, polovina je aktivna, a ostalo su simpatizeri. Mladih je najmanje, oko 2%, trećina ih starosti od 45 do 50 godina, a najviše je veterana, onih starijih od 60 godine. Medju mladima se naročito nastoje popularizirati tekovina antifašizma. „Mladi su naši simpatizeri i redovno nam se pridruže u obilascima spomen-obilježja iz Drugog svjetskog rata koja organizujemo. U povodu Dana državnosti planiramo organizovati kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola, a već smo organizovali i turnir u streljaštvu“, dodao je Gorčinović. Adis Suljčić (23), inače dopredsjednik Skupštine Udruženja jedan je od najmlađih članova. „Živimo u turbulentnim vremenim, politički i ekonomski, i uvidio sam da je antifašizam jedina prava opcija za sve ljude na području ex Jugoslavije, kao i u Evropi. Ako smatramo da smo vrjedniji od nekoga drugog to nije prirodni poredak stvari. Samo jednaki možemo da uspjemo i kao društvo i kao pojedinci. Mladi su svugdje dobro došli, naročito u udruženja koja su humanistarička i civilizacijska, kao što su antifašisti“, rekao nam je Adis. Sjednici su prisustvovali i Svjetlana Zamboni, predsjedavajuća Općinskog vijeća i Mehmed Mostarlić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja antifašista i boraca NOR-a ZDK koji je pohvalio rad maglajskog Udruženja, koje po svojim brojnim aktivnostima, kako je kazao, može biti primjer i ostalim udruženjima u Kantonu ali i šire.












N.Br./maglaj.net