Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Uskoro naplata parkinga i u Maglaju (FOTO)

img

U Maglaju je održana javna rasprava o Odluci o javnim parkiralištima na području grada. Naime, Maglaj već više od četiri godine nema uređeno pitanje parking prostora i naplate njihovog korištenja. Njima su ranije upravljale boračke organizacije, ali kako nisu imali odobrenja nadležnih inspekcija, morali su prestati sa tom praksom. Odlukom Općinskog vijeća sedam parkinga sa oko 300-tinjak mjesta, koji se nalaze na zemljištu u vlasništvu općine, dato na upravljanje Komunalnom javnom društvu (KJD)  Maglaj. Pravni osnov za donošenje odluke je Zakon o osnovama bezbjednosti saobraćaja na cestama u BiH kao i Zakon o komunalnim djelatnostima ZDK. Za  posljednje četiri godine, koliko se ne vrši naplata parkinga, općina je ostala bez značajnog iznosa prihoda.

Građani tražili i besplatne parking prostore

Javnoj raspravi prisustvovala je i nekolicina građana. Pitali su da li se razmišljalo o besplatnim parking prostorima, šta je sa stanarima solitera koji ima 84 stana – gdje će oni parkirati svoja vozila, kome će prvo biti ponuđena parking mjesta jer kada su građani kupovali stanove uz njih su im pripadala i parking mjesta ispred stambenih objekata. Vlasnici poslovnih prostora na zapadnoj strani Tržnog centra tražili su da već postojeći parking prostor koriste za svoje ali i potrebe svojih klijenata i dobavljača. U KJD Maglaj spremni sa da krenu sa realizacijom ovog projekta. „Od sedam uređenih parking prostora, mi ćemo krenuti sa naplatom na četiri prostora, jer su nam takve trenutne finansijske mogućnosti i ljudski resursi. Očekuje nas  raspisivanje tendera za nabavku parking aparata i vjerujem da će do 1.septembra to pitanje biti riješeno“, rekao je direktor Mehmed Bradarić i naglasio da je Maglaj možda i jedina općina koja nema naplatu na parking prostorima. „Možda će u početku biti otpora medju građanima, ali na sve se treba navići. Naplata će se u prvo vrijeme vršiti na parkinzima koji nisu u blizini stambenih objekata, a neka druga odluka će definisati i to, odnosno Odluka o privremenom korištenju javnih površina koju je Vijeće već usvojilo. Uređenim parkinzima puno će se postići u pogledu komunalnog reda“, dodao je Bradarić.

Cijena korištenja parkinga još nije utvrđena

Cijena korištenja parkinga još nije utvrđena, a kako stoji u Odluci raspodjela dobiti ostvarene od javnih parkirališta, između upravitelj javnih parkirališta i Općine Maglaj, kao vlasnika javnih parkirališta, biće definisana posebnom Odlukom.




N.Br./maglaj.net