Utorak , 16. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Blokade puteva širom BiH zbog povećanja cijena goriva

img

Građani širom Bosne i Hercegovine u 17 sati u znak protesta zaustavili su svoja vozila te sirenama jasno iskazali bunt zbog trećeg poskupljenja goriva u ovoj godini. Organizatori najavljuju svakodnevne proteste. Reakcija građana u našoj zemlji uslijedila je nakon istovjetnog protesta u Srbiji.

U Banjoj Luci su na kružnom toku koji vodi prema Kneževu, Jajcu, Gradišci u 17 h blokirali saobraćaj u znak protesta zbog visokih cijena nafte i naftnih derivata. Osim putničkih automobila u blokiranje ove raskrsnice uključili su se i kamioni. Iz Udruženja prevoznika Republike Srpske ističu da će zaustavljanje vozila biti svakodnevno. “Neutemeljena je činjenica da je gorivo u BiH najjeftinije. Ako uzmemo prosjek plate u BiH 800 KM, za taj novac građanin BiH može da kupi 400 litara nafte. U Italiji, Švicarskoj i Njemačkoj za svoju prosječnu platu mogu kupiti 3.800 litara nafte”, izjavio je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja za unutrašnji i međunarodni transport RS-a.

Blokade saobraćaja i u Tuzli na Brčanskoj malti. Nije bilo incidenata. Saobraćaj je, u istom periodu, djelimično bio blokiran i u Kalesiji i Srebreniku, zatim u Zenici i na magistrali M17 u Maglaju.

Građani glavnog grada blokirali su nakratko saobraćaj na raskrsnici ispred zgrade državnih institucija na Marijinom Dvoru. Poskupljenje goriva se, između ostalog, pravda povećanjem akciza u svrhu izgradnje autoputeva i rekonstrukcije postojećih cesta. Međutim, novac od akciza je blokiran jer se entiteti ne mogu dogovoriti o raspodjeli, a novih radova na izgradnji autoputeva nema.

FTV