Četvrtak , 25. Apr, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

Izložba suvenira inspirisanih maglajskim platanima (FOTO)

img

Realizacija projekta „Život za sve“

U okviru projekta „Život za sve“ Udruženje građana Ekološki pokret „Eko Maglaj“ organizovalo je eko izložbu suvenira izrađenih od drveta te premijerno prikazali kratkli dokumentarni film o stogodišnjim maglajskim platanima. U ovaj segment projekta udruženje je uključilo sve članove eko sekcija maglajskih osnovnih i srednjih škola koji su bili izuzetno vrijedni u posljednjih nekoliko mjeseci i pokazali kako se otpadno drvo može reciklirati i dobiti lijep suvenir.

Promovisali smo i kratki dokumentarni film o platanima kojih je u Maglaju 68. Filmom pokušavamo skrenuti pažnju javnosti na potrebu očuvanja i zaštite platana. Nadamo se da će u budućnosti biti i pomaka na ovom planu“, rekla nam je Sanja Pavlić, koordinatorica Projekta. Građani su se tokom izložbe divili kreativnosti učenika, a dosta toga se i prodalo.

Svi učenici devetog razreda  uključili su se u izradu suvenira. Suveniri su potrebni svakom gradu radi njegove promocije“, dodao je Amar Mehinagić, učenik „Prve osnovne škole“ Maglaj. Projekat „Život za sve“ se realizuje u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, kojeg finansira Evropska unija (EU), a implementira UNDP.

Nama je najvažnije da se novac kojim se finansiraju organizacije civlnog društva troši transparentno. „Eko Maglaj“ na vrlo kvalitetan način vrši implemetaciju projektnih aktivnosti, prate procedure i standarde EU. Ono što je i jako važno jeste činjenica da se radi i o projektu koji odgovara na potrebe stanovništva“, izjavio je u Maglaju Emir Bašić, terenski saradnik na projektu ReLOaD.






N.Br./maglaj.net