Četvrtak , 28. Mar, 2024

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

ZDK: Vodostaji u blagom padu, stanje se postepeno stabilizuje

img



Na području Zeničko-dobojskog kantona tokom proteklog vikenda došlo je do porasta vodostaja rijeke Bosne koja se izlila na više lokacija.

Osim materijalne štete, većih posljedica nije bilo, kao ni potrebe za iseljavanjem stanovništva. Tokom noći i prijepodneva bilježi se pad vodostaja.

Civilna zaštita Grada Zenica bila je u pripravnosti, jer se rijeka Bosna izlila u centru grada na Kamberovića polju. Pored toga zbog porasta vodostaja bili su poplavljeni podvožnjaci u naselju Blatuša, te u Orahovici. Pomoćnik gradonačelnika za civilnu zaštitu, Midhat Serdarević ističe da je tokom noći i prijepodneva došlo do stabilizacije prilika, odnosno pada vodostaja i povlačenje vode u korito rijeka.

Osim u Zenici, teško stanje sa vodostajem i izljevanjem rijeke Bosne bilo je i u Žepču. Direktor Uprave civilne zaštite, Džavid Aličić podsjeća, da je više putnih pravaca bilo u prekidu.

U Kaknju je bio u opasnosti most u naselju Modrinje,ali je intervencijom Federalne i civilne zaštite i Grada Kaknja, uklonjeno veliko stablo koje je ugrožavalo pješački most.

Po informacijama sa terena,sa kojima raspolažu u Civilnoj zaštiti, posljednje padavine nisu uzrokovale veće pomjeranje zemlje,odnosno odrone i klizišta.


(RTV Zenica)