Nedjelja , 26. May, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Pola miliona KM za čišćenje obala rijeke Bosne od Visokog do Doboj Juga

Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj 6. sjednici, usvojila je Program utroška sredstava Fonda za zaštitu okoliša za 2019. godinu u ukupnom iznosu od 2.540.000,00 KM. Od toga, za finansiranje ekoloških projekata planiran je iznos od 1,5 miliona KM, tekuće transfere neprofitnim organizacijama 150.000,00 KM, dok je za nabavku opreme planirano 850.000 KM.

img

Tradicija duga blizu tri decenije: ''Mi mukabele nižemo kao biserni tespih'' (FOTO)

Nezaobilazni dio ramazanskih dana su i mukabele. Uče se u džamijama, po džemazima, a u samom Maglaju ženska mukabela uči se gotovo tri decenije. Žensku mukabelu, koja se uči u Novoj gradskoj Vali Redžep Jazidžioglu (Recep Yazigioglu) džamiji predvodi mualima Amira Talić. Svakog ramazana ima i novih vjernica koje se pridružuju mukabeli, a puno je onih koje su na mukabeli već godinama.

img

Šahzija Čaušević, jedna od najstarijih Maglajki

Sa svoje 92 godine Šahzija Čaušević je zasigurno među najstarijim u Maglaju. Svoje godine, kaže, nosi onako kako može. „Mladost me ostavlja, ne mogu se sada žaliti“, kaže kroz smijeh i dodaje. „Sretna sam da sam zdrava duševno, da imam svoju zdravu i pametnu djecu, za koju sam se borila i iškolovala ih. Imam pet kćerki Feridu, Halidu, Nevzetu, Enisu i Edinu i od njih 11 unučadi i 6 praunučadi“.

img

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-Bedr

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu prigodnim programom večeras obilježavaju Lejletul- Bedr - Noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i povijesti islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa porazila mnogobrojnu.

img

U Maglaju organizovana prva berza sitnih životinja (FOTO)

Nakon dvije revijalne izložbe, članovi Udruženja za uzgoj i zaštitu sitnih životnja Maglaj organizovali su prvi berzu na kojoj se predstavilo 50-tak izlagača iz Tešnja, Doboja, Zavidovića, Žepča, Zenice, Travnika, Viteza, Tuzle, Bosanskog Broda i naravno grada domaćina. Bila je ovo prilika da uzgajivači kunića, golubova, peradi, papagaja i ostaloh sitnih životinja razmjene iskustva, nešto i prodaju a za neke prilika da nabave nove kućne ljubimce.

img

Restauracija i konzervacija spomenika austrougarskim vojnicima (FOTO)

U sklopu projekta „Evropski most“ koji je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu u saradnji sa Univerzitetom za restauraciju i konzervaciju u Beču, u subotu 11.5.2019. austrougarski spomenik u Maglaju posjetili su prof. Kathrin Fuchs iz Beča i doc.mr. Milica Kotor iz Banja Luke sa svojom asistenticom Irom Skopljak i studenticom Ajlom Alijagić iz Sarajeva  uz dobrodošlicu  načelnika općine Mirsada Mahmutagića.

img

Prva osnovna škola Maglaj obilježila Dan škole (FOTO)

Prva osnovna škola  Maglaj svečanim programom u kino sali obilježila je Dan škole. U prisustvu brojnih zvanica, učenici su se predstavili kroz zanimljiv glumački performans Crvenkapica, zatim kroz pjesmu, ples i folklor.

img

Članice hora ilahija ''Firdevs'': ''Mi ilahije nosimo u srcima!'' (FOTO)

„Firdevs“ – što u prijevodu znači jedno od najljepših mjesta dženneta, naziv je i ženskog hora ilahija koji je osnovan 2016.godine kao jedna od aktivnosti Aktiva žena Medžlisa Islamske zajednice Maglaj. Svako druženje, žene su znale 'začiniti' ilahijama pa se tako rodila ideja o osnivanju hora.

img

Održana vanredna sjednica Kolegija Općinskog vijeća Maglaj

Danas je održana vanredna sjednica Kolegija Općinskog vijeća Maglaj, a povodom prirodne nesreće poplave-klizišta od 13. maja 2019. godine. Jedina tačka Dnevno reda je bila Informacija nakon prirodne nesreće poplave-klizišta od 13.05.2019. godine na području općine Maglaj.

img

Delegacija Vlade ZDK obišla poplavljena područja u općini Maglaj

Delegacija Vlade Zeničko-dobojskog kantona obišla je u četvrtak 16.05.2019. poplavljena područja u općini Maglaj. Premijer Mirza Ganić, te ministri Arnel Isak, Fahrudin Čolaković i Mirnes Bašić, u pratnji  načelnika Mirsada Mahmutagića, obišli su mjesta u novošeherskom kraju - Kopice, Čobe, Domislicu i Liješnicu, gdje su poplave pričinile veliku štetu na infrastrukturi i poljoprivrednim usjevima.

img

Nevolje mještana naselja Donji Bradići kod Maglaja (FOTO)

Četvrti dan nakon prirodne katastrofe, koja ja poharala veliki dio maglajske općine, vidljivi su tragovi razaranja koje je nanijela vodena stihija. U dijelu Donjih Bradića podivljala Fojnica ugrozila je kuću porodice Skejić, dok su Mušinovići i Topčići poplavljeni.

img

Ramazanske aktivnosti maglajskog ''Merhameta'' (FOTO)

I tokom ovog Ramazana u Regionalnom odboru „Merhamet“ Maglaj realizovaće se niz aktivnosti. Osim svakodnevne pripreme obroka za blizu 170 korisnika javne kuhinje, planirani su i drugi sadržaji kako da se pomogne povratnicima, osobama u stanju potrebe i drugima tokom ovog mubarek mjeseca.

img

Potraga za dječakom ulazi u treći dan

Pripadnici gorskih službi spašavanja nastavili su jutros pretraživanje rijeke Bosne i njenog korita u potrazi za šestogodišnjim dječakom koji je nestao u bujici u utorak poslijepodne u Begovom Hanu kod Žepča.

img

Na području maglajske općine poplavljeno blizu 120 kuća: Postradali pozvani da prijave štete u zakonskom roku

Nakon nezapamćenog nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo osam mjesnih zajednica maglajske općine i to Novi Šeher, Čobe, Kopice, Domislica, Liješnica, Ulišnjak,  Kosova i Donji Rakovac proglašeno je i stanje prirodne nesreće – poplave i klizišta. Prema prvim procjenama, poplavljeno je blizu 120 stambenih objekata, kao i pomoćni i privredni objekti, uništeni poljoprivredni usjevi i plastenici, zbog razornog djelovanja vode ali i klizišta stradala je infrastruktura, putevi i mostovi.

img

Obilježen 15. maj - Dan policije ZDK (FOTO)

U prisustvu brojnih zvanica i gostiju, postrojavanjem policijskih jedinica MUP-a ZDK, te svečanim programom i podjelom nagrada i priznanja, u zeničkom Centru za obuku policijskih službenika danas je održana centralna svečanost obilježavanja 15. maja, Dana policije ZDK.