Nedjelja , 24. Mar, 2019

VIJESTI - NOVOSTI - NEWS

img

Učenici MSŠ Maglaj prvi dan proljeća obilježili akcijom čišćenja grada (FOTO)

"PROBUDI PROLJEĆE U SEBI!" - poruka je to učenika III-4 razreda (elektromehaničar/elektroenergetičar), IV-2 razreda (elektrotehničar energetike) i IV-3 razreda (mašinski tehničar), koji su u pratnji nastavnika Afana Hamidovića, profesorice Enise Bradarić i profesora Hazima Čorića, na prvi dan proljeća čistili i uljepšavali svoj grad te time demonstrirali da se lokal patriotizam treba pokazivati djelima, a ne riječima.

img

Održano javno govorenje: Maloljetni borci ARBiH, VRS i HVO-a u Maglaju (FOTO)

U sali Doma kulture "Edhem Mulabdić" u Maglaju održano je javno govorenje na kojem su bivši maloljetni i mladi borci Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH), Vojske Republike Srpske (VRS) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) s mladima podijelili svoja iskustva iz rata, a u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira CRS sa partnerima.

img

Izložba u MSŠ Maglaj: Maturanti pokazali svoju kreativnost (FOTO)

Tradicionalno svake godine maturanti „Mješovite srednje škole Maglaj“, koji se obrazuju za zanimanje konfekcionar tekstila – krojač, prirede prodajnu izložbu svojih radova. Pored muške, ženske i dječije konfekcije, izložbu čine i predmeti za svakodnevnu upotrebu, od cekera, jastučnica do kompleta stolnjaka.

img

Poznat sastav buduće Vlade ZDK

Kantonalni odbor SDA ZDK jučer je zvanično objavio imena svojih kandidata za budući sastav Vlade ZDK uz prijedlog za premijera Mirze Ganića iz Visokog. Portal Visoko.co.ba je objavio spisak i svih ostalih prijedloga iz ostalih stranaka iz koalicije koja čini većinu u Skupštini ZDK. 

img

Prije 25 godina deblokiran herojski Maglaj (FOTO)

Nakon punih devet mjeseci potpunog okruženja, 19.marta 1994.godine deblokiran je Maglaj. Period od 24.juna 1993. do 19.marta 1994.godine bio je sigurno najteži tokom ratnih godina. Blokada Maglaja, nastala nakon sukoba Armije Republike BiH i HVO-a, donijela je neopisive teškoće svim borcima, hrabrim pripadnicima maglajske brigade i građanima. Nije bilo naoružanja, minicije, hrane, struje, vode, sanitetskog materijala. Brojne izbjeglice i građani trpili su stalna granatiranja i snajperska gađanja sa sjevernih i južnih agresorskih položaja. Život se odvijao u podrumima, 'prelijetalo' se od zgrade do zgrade. 

img

Akcija pošumljavanja na području ZDK u povodu Međunarodnog dana šuma

Povodom Međunarodnog dana šuma Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona poziva obrazovne institucije (predškolske, školske i fakultete), kao i druge institucije odgovorne za stanje u društvu, a prije svega u šumarstvu, da narednih dana, u okviru svojih mogućnosti, organizuju aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o značaju šuma.

img

Kompletan Općinski savjet Stranke za BiH Maglaj napustio stranku

Općinski savjet Stranke za Bosnu i Hercegovinu je na sjednici održanoj 30.01.2019. godine donio jednoglasnu odluku o kolektivnom istupanju iz redova Stranke za Bosnu i Hercegovinu.  Ovakva odluka nije donesena „preko noći“, razloga za njeno donošenje ima više, a najvažniji među njima su:

img

Vremenska prognoza za naredne dane u BiH

Danas u Bosni i Hercegovini jače naoblačenje će usloviti zahlađenje i padavine u cijeloj zemlji. Na planinama će padati snijeg. Prije podne u nizinama će padati kiša. Od sredine dana prema poslijepodnevnim satima, usljed opadanja temperature zraka, u nizinama u Bosni kiša će postepeno prelaziti u susnježicu ili snijeg koji će padati i tokom noći na utorak. Bez snijega u sjevernim područjima Bosne. Od večernjih sati i tokom noći na utorak susnježica ili snijeg su mogući na sjeveru i istoku Hercegovine. Vjetar ujutro slab južnog smjera. Sa dolaskom padavina vjetar mijenja smjer na istok i sjeveroistok umjerene jačine. U noći na utorak jačanje bure. Dio prijepodneva je najtopliji dio dana. Temperatura zraka između 7 i 14°C. Sa dolaskom padavina temperatura zraka u opadanju. 

img

Analiza CCI: Nijedna vlada u BiH nema ženu na mjestu premijera

Centri civilnih inicijativa, uz čestitke ženama u BiH, za 8. mart, upozoravaju na neprihvatljivo ponašanje ovdašnjih političara, na svim nivoima vlasti, koji ženama u BiH uskraćuju prava koja su im garantovana zakonom. Naime, sastavom svih dosad (nakon posljednjih izbora) imenovanih vlada, nastavlja se neprihvatljivo kršenje Zakona o ravnopravnosti polova u BiH, koji jasno propisuje da zastupljenost manje zastupljenog pola ne smije biti ispod 40% i da se sve ostalo smatra diskriminacijom, čije se otklanjanje ovim zakonom zahtijeva.

img

Učenici Gimnazije održali prezentaciju rezultata istraživanja u sklopu projekta ''Multietnička zajednica je moj dom 3'' (FOTO)

Održana je prezentacija rezultata istraživanja učenika Gimnazije „Edhem Mulabdić“ u sklopu projekta „Multietnička zajednica je moj dom 3“, a pod mentorstvom profesorice Mirele Jašarević. Pored njih, prezentaciju su održali i mladi aktivisti iz Bratunca, a prisutnima su se predstavili i učenici iz SŠC Srebrenica. Predstavljene su aktivnosti svake od navedenih škola, dosadašnji projekti, te obavljene analize u lokalnim zajednicama gdje je najviše onih koji smatraju da multietnička zajednica jeste najljepši dom za sve.

img

U Novom Šeheru organizovana pokladna zabava

U utorak je u jednom ugostiteljskom objektu u Novom Šeheru kod Maglaja organizovana Pokladna zabava. Više od 200 posjetlaca uživalo je u cjelovečernjem programu članova Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva “Gromovnik“ i izvornih grupa predvođenih  Braćom Kapular. Igralo se i pjevalo cijelu večer, a svakako da su najviše pažnje izazvali nastupi mladih folkloraša te komični igrokazi.