Srijeda , 24. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Kantonalna liga u nogometu počinje sredinom augusta, prijavljeno 12 klubova

img

Izvršni odbor Nogometnog saveza Zeničko-dobojskog kantona razmatrao je na jučerašnjoj sjednici pripreme za kantonalnu ligu.

Za nastupajuću sezonu se prijavilo pet novih klubova, te bi liga u narednoj sezoni trebala brojati 12 klubova. Tokom sjednice razmatrana je i situacija oko rukovođenja drugim ligama. Naime, Drugom ligom – centar do sada je rukovodio Nogometni savez Goražde, a od naredne sezone po principu rotacije trebao je rukovoditi Savez Zeničko-dobojskog kantona. Iz neobjašnjih razloga Federalni savez je donio odluku da jesenju polusezonu rukovodi Goražde, a na polusezoni da preuzme Savez ZDK.

Naši klubovi vrlo decidno su rekli da ne žele da igraju takvu ligu, gdje se odluke donose na silu, preglasavanjem i gdje se ne poštuje ništa od onoga što je ranije donešeno. Moj utisak je da su pare od kotizacija potrošene i da oni nisu u stanju sad da to vrate klubovima i onda su našli soluciju, vi produžite polusezonu, nemojte tražiti nove pare nego završite s tim parama“, kaže Muhamed Begagić, predsjednik Nogometnog saveza ZDK.

Ovakva odluka je nelogična po riječima našeg sagovornika izbog činjenice da na kraju sezone treba sve statističke podatke sumirati i napraviti liste, a ukoliko se to radi iz dva saveza onda se situacija još više usložnjava.

Mi se borimo protiv toga i još jedan sastanak imamo u ponedjeljak ili utorak sa klubovima iz Ze-do kantona, još uvijek su oni vrlo čvrsti u dvije stvari: ili vratite sistem da Zenica rukovodi ili ćemo napraviti dvije lige. Jedna bi bila Zenica sa svojih devet klubova, a druga liga bi bila Sarajevo i Goražde gdje imaju sedam klubova i neka prave ligu“, ističe naš sagovornik.

Poseban problem je u mlađim kategorijama, odnosno juniorima i kadetima.

Jednostavno jako puno je javašluka, jako puno problema. Evo baš razgovaramo, ovdje su ljudi iz disciplinske komisije našeg saveza sa kojima razgovaramo šta pravno poduzeti“, zaključio je Begagić.

Po najavama Begagića kantonalna liga trebala bi startati sredinom avgusta, mada zbog svih mjera i taj datum nije siguran.


(RTV Zenica)