Četvrtak , 28. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Dvojica Maglajlija u šampionskom klubu

img

(Admir-Mirče Hasančić i Dževad Šarić)


Nogomet u BiH ima svijetlu budućnost, smo treba ulagati u mlade

Susrete na Prvom razvojnom turniru u nogometu za pionire „Maglaj 2019“ s pažnjom su pratila i dvojica Maglajlija koji sada imaju značajne uloge u Fudbalskom klubu „Sarajevo“, Dževad Šarić direktor Akademije i Škole fudbala i Admir-Mirče Hasančić, trener selekcije U 17.

Admir Hasančić vrlo uspješnu nogometnu karijeru počeo je u maglajskom „Natronu“, nastavio u zeničkom „Čeliku“ i „Sarajevu“, a gradio je zavidnu inostranu karijeru igrajući za Rijeku i Zagreb. Popularni Haso je zbog maksimalnog zalaganja na terenu, bio ljubimac navijača u svakom klubu u kojem je igrao. Hasančić je drugi najbolji strijelac Rijeke u HNL-u svih vremena i autor najpoznatijeg nepriznatog pogotka kojim je Rijeka ostala bez tiutule prvaka 1999.godine u susretu sa Osijekom.

U karijeri je zabilježio oko 300 utakmica, uz brojne naslove prvaka. Za bh reprezentaciju nastupio je dva puta. Prije deset godina završio je igračku karijeru i to osvajanjem naslova prvaka BiH sa FK „Sarajevom“. „Nakon završetka igračke karijere okrenuo sam se trenerskom pozivu, prvo stekao B, a kasnije i A licencu i zaposlio se u FK „Sarajevu“ gdje punih sedam godina radim u omladinskom pogonu. Tri godine sam trener selekcije U 17 koja je dvije godine bila prvak, a ove godine smo podmladili selekciju, pripremamo je za narednu sezonu i očekujemo dobar rezultat. Pet igrača iz selekcije U 17 učestvovalo je na EP u Engleskoj Đukanović, Nikolić, Dizdarević, Šarić i  Islamović, a i ove godine dali smo pet novih igrača za sastav reprezentacije. Želja nam je da što više mladih igrača nastupa za prvi tim „Sarajeva“ koje je ove godine osvojilo duplu krunu i možemo se pohvaliti da je većina igrača ponikla u našoj Akademiji a trenirali su ih, pored mene, treneri Suljagić i Ušćuplić“, rekao nam je Hasančić.

Dževad Šarić, inače profesor sporta i tjelesnog odgoja, bh. javnosti poznat je kao stručnjak sa titulom eksperta za fudbalsku kondicionu periodizaciju igrača, te licencirani UEFA Pro trener. U dva navrata radio je na Islandu, gdje je tamošnji Vikingur – zajedno sa Ejubom Puriševićem, uveo u Prvu ligu, što je naveći rezultat u historiji tog kluba. Od decembra 2014. do novembra 2015. godine radio je u mianmarskom KBZ Fudbal klubu, prvo kao trener, a potom kao tehnički direktor . 

Bio je i pomoćni trener u kineskom FK Hakka, te u C.D. Primeiro de Agosto iz Angole, gdje je za vrijeme njegovog mandata, osvojen “Girabola Kup”, te Super Kup ove zemlje. Također, Šarić je jedno vrijeme proveo u Omanu, gdje je radio kao pomoćni trener u FK Al Nasr. Nakon zavidne inostrane karijere, Šarić se 'skrasio' u šampionskom klubu. Angažman u FK „Sarajevo“ za njega je novi profesionalni izazov. „Radio sam ili kao šef ili tehnički direrktor ili asistent trenera, dakle direktno sam bio uključen u rad sa igračima Ova funkcija za mene je novo iskustvo i u svakoj situaciji gledam da se razvijem makismalno a i da pridonesem klubu i sredini u kojoj se nalazim“, rekao nam je Šarić.

U Akademiji FK „Sarajevo“ su fudbalski talenti iz cijele zemlje. „Trenutno je 20-tak dječaka iz cijele BiH smješteno u jednoj kući i za njih je sve osigurano, školuju se, treniraju, igraju utakmice. Uslovi su fantastični, da smo ih barem imali i mi kada smo bili u njihovim godinama. Moj put je bio trnovit, sedam-osam godina trebalo mi je da dođem do kvalitetne ekipe, a ovi dječaci dolaze u „Sarajevo“, u organizovan klub, među odlične i stručne trenere, pa je i lakše doći do rezultata“, dodao je Hasančić.

Prioritet je razvoj mladih igrača kroz sistematiziran rad, kroz Akademiju i Omladinski pogon. Želimo da kreiramo ambijent u kojem će se taj potencijal još više razvijati i da pridobijemou djecu iz cijele BiH i dovedemo u naš klub. Organizacija je na vrhunskom nivou i pokušavamo da pratimo evropske trndoce. Mislima da „Sarajevo“ drži primat u BiH kada je u pitanju omladinski fudbal“, izjavio je Šarić. Interesovalo nas je i šta naši sagovornici misle kakva je budućnost bh. fudbala.

Mislim da je budućnost dobra jer je uvijek na ovim područjima bilo talenata. Mladi igrači trebaju da igraju u velikim klubovima, a „Sarajevo“ je dosta uradilo na afirmaciji mladih, kvalitetnih igrača. Trener Musemić je ove godine imao i do osam mladih igrača na raspolaganju. Što im više damo prostorimdamo u prvim timovima, imaćemo i dobru reprezentaciju“, mišljenja je  Admir Hasančić, trener selekcije U 17 FK „Sarajevo“. „Prijatno sam iznenadjem turnirom koji sam pratio u Maglaju, vidio sam nekolicinu kvalitetnih dječaka. Želio sam se i lično uvjeriti u njihove sposobnosti i odlazim odavdje sa jednom pozitivnom slikom. Drago mi je što ćemo pružiti priliku mladim igračima iz drugih sredina da budu dio FK „Sarajevo““, rekao nam je Dževad Šarić, direktor Akademije i Škole fudbala FK „Sarajevo“.


N.Br./maglaj.net