Utorak , 19. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Novi uspjeh mladog Maglajlije Anadina Suljakovića: Od ljeta na golu njemačkog HSG Wetzlar

img

Maglajlija Anadin Suljaković (20) na ljeto će iz katarskog Al-Ahly SC preći u njemački HSG Wetzlar, objavljeno je na zvaničnoj stranici ovog bundesligaša koji neće produžiti ugovor sa Makedoncem Janetom Cvetkovskim nakon kraja sezone koja je u toku. Umjesto njega, na golu zeleno-bijelih od ljeta će biti Maglajlija Anadin Suljaković. Nakon Benjamin Burića, Anadin će biti drugi Maglajlija na golu ove ekipe. Suljaković će zajedno sa Tiborom Ivaniševićem i Tillom Klimpke činiti golmansku trojku kluba iz Wetzlara.

Učio od velikih trenerskih imena

Suljaković je ponikao u maglajskoj školi rukometa, u Kataru je nastupao za Al-Saad i Al-Ahly SC, a kratko je nastupao i za Selfoss na Islandu. „Sa svega 16 godina iz Maglaja sam otišao u Katar. Te godine donijele su mi neprocjenjivo iskustvo, imao sam čast raditi sa velikim trenerima kao što su Rolando Pušnik, Samir Andelija, Toni Hirona, Franjo Meter, Valero Rivera, Veroljub Kosovac, Mihajlo Radisavljević i od njih sam naučio sve što sada znam o rukometu. Dok sam bio na Islandu i bio član Selfossa, radio sam sa trenerom Patrekur Johannessonom. Tokom dosadašnje karijere učestvovao sam na velikim takmičenjima sa katarskim selekcijama, azijskim prvenstvima, međunarodnim turnirima, a vrhunac je svakako učešće sa seniorskom reprezentacijom Katara na SP ove godine u Njemačkoj i Danskoj“, ispričao nam je Anadin. Jasmin Čamdžić, dugogodišnji trener golmana u Wetzlaru, godinama je pratio Anadinov razvoj. „U kontaktu smo već neko vrijeme i Anadin je imao strpljenja čekati da mu se otvore vrata, što će se i desiti na ljeto. Želimo zajedno naporno raditi kako bi zaigrao u prvoj ligi. Da bi dostigao taj nivo, pored treninga Bundeslige, on prvo mora steći iskustvo u našoj U-23 ekipi. Važno je da igrač ima ambiciju i znanje o njegovoj ulozi i prespektivi, zbog čega je i on htio da nam se pridruži. Anadin je već stekao veliko međunarodno iskustvo na brojnim turnirima što će takođe ubrzati njegovu integraciju ovdje u Wetzlaru. Anadinov karakter i atletske osobine (visina 196 cm i težina 104 kg) savršeno se uklapaju u profil koji imamo za naše golmane“, prenosi izjavu Jasmina Čamdžića HSG Wetzlar.

Ostvario mi se dječački san

Anadin je znao da ga već izvjesno vrijeme prate iz Wetzlara. Sve se konkretizovalo tokom SP. Nakon razgovora sa predstavnicima kluba, dobio je ugovor sa svim uslovima, obavio ljekarske preglede te potpisao dvogodišnji ugovor koji teče od 30.juna. „Otakako pratim rukomet, a ima tome sigurno 12 godina, maštam da zaigram u Bundesligi. Ni sanjao nisam da će mi se snovi ostvariti, ali radom, trudom, zalaganjem, disciplinom, jednostavno sportskim životom i motivima dostignete željeni nivo. Sve kad-tad dođe na naplatu. Puno sam radio na tehnici i fizičkim predispozicijama i sada jedva čekam novu sezonu i novu sportsku sredinu. Velika je čast biti član neke od ekipa Bundeslige“, rekao nam je Suljaković.


N.Br./maglaj.net