Četvrtak , 18. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Rukometaši BiH u Minsku traže prvu pobjedu protiv Bjelorusije

img

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Minsku protiv domaće Bjelorusije otvara novi ciklus kvalifikacija za EP, koje će biti odigrano 2020. godine u Norveškoj, Švedskoj i Austriji. 

Ovo će biti šesti međusobni duel naših igrača protiv Bjelorusa, što je idealna prilika da se prekine loša tradicija. U dosadašnjih pet mečeva naši rukometaši nikad nisu uspjeli slaviti pobjedu - ostvarili su dva remija i tri poraza. 

- Dva boda iz prve dvije utakmice i naravno s pobjedama protiv Finske s kojom moramo opravdati ulogu favorita, i bili bi na Evropskom prvenstvu. Idemo već ovdje u Minsku pokušati napraviti dobar rezultat. Napravićemo sve da do njega i dođemo. Fizički smo tu negdje. Oni, ipak, imaju taj kontinuitet igranja na velikim takmičenjima. Bolje su rangirani od nas, ali ne mora to ništa značiti. Imamo 60 minuta utakmice, pa ćemo vidjeti - kazao je uoči utakmice selektor naše reprezentacije Bilal Šuman. 

Na EP-u prvi put će učestvovati 24 reprezentacije. U kvalifikacijama učestvuju 32 reprezentacije podijeljene u osam grupa. Po dvije najbolje selekcije iz svake grupe, te četiri najbolje trećeplasirane izborit će nastup na EP-u.

Pored Bjelorusije u našoj kvalifikacijskoj grupi još su Češka i Finska, a za tri dana u Tuzli dočekujemo Češku. 

Utakmica se igra u 18 sati uz direktan prenos na BHT1.


(NAP)