Četvrtak , 28. Mar, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Poraz bh. košarkaša u Finskoj: Zmajevi nadomak čuda, ali...

img

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je večeras od Finske u nastavku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Bila je to čudna utakmica obilježena velikim povratkom bh. reprezentacije u finišu meča, ali je domaćin ipak stigao do pobjede sa konačnih 85:81.

Domaći tim mnogo bolje je otvorio meč pa je već nakon prvog perioda igre, držao vodstvo od ugodnih osam poena viška, bilo je 22:14. Nije reprezentacija Bosne i Hercegovine izgledala dobro, mnogo loših napada i slaba organizacija u odbrani uz vrlo dobar postotak šuta iz igre, zasluženo su na kontru domaćina nacrtali lijepu zalihu za ostatak meča.

Zmajevi su do daha došli u drugom periodu pa je sve to na parketu izgledalo nešto bolje, ali opet nedovoljno da se izabranici Jasmina Repeše do kraja vrate u rezultatski egal. Na veliki odmor, timovi su otišli uz vodstvo domaćeg sastava, bilo je 43:34.

U nastavku meča, bh. tim nastavio je u lošem ritmu. Vidjelo se da ovakav sastav nije odigrao mnogo utakmica zajedno i da će selektoru Repeši posao biti iznimno težak, posebno jer s druge strane ima ozbiljne rivale.

U posljednju četvrtinu, domaćin je ušao s nedostižnih 21 poen viška i činilo se da je ugašena svaka nada u dobar rezultat. No, nije to bio kraj. Razigrao se bh. tim i u čudesnoj igri uspio doći na samo tri poena zaostatka sredinom pretposljednje minute susreta. No, bilo je to sve što su gosti uspjeli jer je do kraja domaćin ipak zadržao vodstvo i stigao do važnog trijumfa (85:81).

Najefikasniji u reprezentaciji BiH bio je Jusuf Nurkić sa dvadeset poena dok je Džanan Musa postigao 15. U pobjedničkom kadru, bolji od ostalih bio je Salin sa 27 poena.

Naredni meč bh. tim igra protiv Češke Republike u nedjelju. Meč je na rasporedu u Sarajevu od 20 sati.


(N1 BiH)