Srijeda , 24. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

Maglaj: Malu školu ribolova pohađa 60-tak polaznika (FOTO)

img

U toku ljetnog raspusta zabava za djecu i omladinu

U okviru projekta „Mala škola ribolova“, Sportsko-ribolovnog društva „Bosna“ (SRD) na ribarskoj stazi pored rijeke Bosne organizovalo je još jedno okupljanje polaznika. Do kraja projekta preostala su još četiri okupljanja, a završnica će biti takmičenje svih učesnika „Male škole ribolova“ koju ove godine pohađa 60-tak dječaka i djevojčica.


Ajdin Suljaković, Senad Mahmihć i Merjem Omerović

Mnogi polaznici škole već se bave nekim sportom, kao Ajdin Suljaković, koji je član Košarkaškog kluba. Ipak, odlučio se naučiti i nešto novo. „Puno toga smo naučili, a najljepše je što se družimo i što smo u prirodi. Naučili smo vezati udice, postaviti plovak i sklopiti štap za pecanje“, rekao nam je Ajdin. Merjem Omerović u kategoriji djevojčica do 15 godina državna je viceprvakinja. Svoje znanje dijeli sa polaznicima „Male škole ribolova“. „Za ovaj sport zainteresovao me otac, a sportski ribolov je baš interesantan. Samo treba slušati savjete trenera i sve se može naučiti“, naglasila je Merjem.

Bezbjednost polaznika škole na prvom mjestu

Nažalost, loše vrijeme a posebno visok vodostaj Bosne pratili su posljednje okupljanje učesnika „Male škole ribolova“. Zato je vrijeme iskorišteno za ponavaljanje stečenog znanja ali i učenje novih vještina. „Do sada smo odradili značaj dio planiranog posla, a polaznici su naučili osnovne vještine koje su neophodne svakom ribolovcu. Preostalo vrijeme iskoristićemo da teoretska znanja primjenimo na vodi. Međutim, loše je vrijeme, vodostaj je visok i nismo željeli rizikovati. Uz malu improviozaciju učimo djecu kako se pravilno baca nakrma“, rekao nam je Senad Mahmić, član Upravnog odbora SRD „Bosna“ i jedan od trenera. Bezbjednost polaznika „Male škole ribolova“ na prvom je mjestu. Za polaznike  je planirano i nekoliko predavanja i to iz pružanja prve pomoći, zaštite od neeksplodiranih ubojnih sredstav i zaštite životne sredine. „Mala škola ribolova“ realizuje se u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD, finansira ga Evropska unija (EU), a implementira UNDP. 












N.Br./maglaj.net