Petak , 19. Apr, 2024

SPORTSKA DEŠAVANJA

FOTO: U Maglaju se okupila rukometna reprezentacija BiH

img

Grad rukometa okupio najbolje

Nakon Brčkog, na petodnevnim pripremama u Maglaju, kojeg mnogi s pravom nazivaju gradom rukometa, okupilo se 25 potencijalnih reprezentativaca Bosne i Hercegovine. Okupljanje u Maglaju plod je lijepe saradnje izmedju Bilala Šumana, selektora bh reprezentacije i Mirsada Mahmutagića, načelnika općine koji je ujedno i član novog Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH. U ovom ciklusu priprema od 12 dana reperezentacija je odigrala prijateljski meč protiv Mađarske u kojem su poraženi 34:31. I pored poraza niko nije nezadovoljan ovim susretom jer su Mađari nastupili u najjačem sastavu, a reprezentacija Bosne i Hercegovine bez osam standarnih prvotimaca. „Nastupili smo u mješovitom sastavu, a zaigrali su i neki igrači koje sam po prvi put pozvao u reprezentaciju. Mađari jesu pobijedili ali ja moram biti zadovoljan kako su momci odigrali ovaj meč. Pripreme u Maglaju iskoristićemo da pet novih momaka uvedemo u naš koncept igre, da odradimo zajedničke treninge, a nama svaki trening znači nam mnogo“, rekao nam je selektor Bilal Šuman koji očekuje da se pripremama pridruže Burić, Panić, Toromanović i Tarabochia, dok su Karačić, Malinović i Nuić povrijeđeni.

Atmosfera među rukometašima odlična!

Maglajlija Benjamin Čičkušić, kojeg  sa Vogošćom veže ugovor na još godinu dana, priča da je atmosfera u reprezentaciji odlična. Pripremama je zadovoljan i Josip Perić, koji je krajem aprila potpisao potpisao dvogodišnji ugovor sa njemačkim Goppingenom. „Mislim da su nas Mađari više dobili na iskustvo, nego na rukometno znanje. Iako su fizički nadmoćniji, nismo im dali pardona. Mislim da je vidan napredak u polukontri, odbrani, napadu“, kazao je Čičkušić i dodao da je vrijeme da se Bosna i Hercegovina ponovno nađe na jednom velikom takmičenju. „Mislima da je utakmica protiv Mađara bila i dobar test za momke koji su nam se tek priključili da se poikažu u najboljem svjetlu. I u Brčkom su odigrali međusobni meč, vjerujem da ćemo i u Maglaju ispuniti plan priprema“, rekao nam je Perić.

Imamo sve šanse za plasman na EP

Svoju šansu za plasman na EP 2020.godine Bosne i Hercegovina traži u susretima protiv Bjelorusije, Češke i Finske. „Kakva god da je situacija u savezu, momci se odazivaju pozivima i dolaze na pripreme. Cilj nam je da u kvalifikacijama, tokom kojih imamo ogromnu šansu da se plasiramo na EP, da to ostvarimo već u oktobru pobjedom na domaćem terenu protiv reprezenacija Češke. Sistem takmičenja je promjenjen jer će umjesto 16, na EP učestvovati 24 selekcije“, dodao je Šuman.


N.Br./maglaj.net