Četvrtak , 18. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Otvorena manifestacija "Septembarski dani otpora 92-95"


img

 

Danas je otvorena manifestacija „Septembarski dani otpora 92-95“ i tom prilikom položeno je cvijeće na Centralno spomen obilježje u Parku ljiljana.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić kazao je da su se grad i domovina branili na častan i hrabar način, te da se ima čime ponositi.

"O herojskoj borbi Maglajlija, pripadnika Armije BiH u odbrani Maglaja od agresije tokom 92-95. godine je dosta toga ispričano, priča se danas i pričat će se još dugo. Dosta toga je zapisano i prikazano u ratnim fotografijama. To je nešto čime se možemo ponositi. Branili smo ovaj grad, branili smo ovu domovinu na častan i hrabar način. Mi moramo stalno pričati o prošlosti i  teškim stradanjima kako nam se sve to ne bi ponovilo u budućnosti. A budućnost moramo graditi na način da ne ostajemo u zarobljenoj prošlosti, nego graditi je zbog generacija koje nam dolaze", kazao je načelnik Mahmutagić.

U ime boračkih organizacija obratio se Semiz Nalić i istakao da će historija trajati onoliko koliko bude snage i moći da se očuva.

"Danas je 21. septembar, datum koji ga obilježavaju mnogi na sebi svojstven način. Ali samo nama Maglajlijama znači više od jednog datuma. Znači historiju koja traje i trajat će onoliko koliko mi koji smo je stvarali budemo imali snage i moći da je očuvamo. Teško je razumjeti maglajske septembre 92-95., teško je opisati sve, jer dogodilo se dosta toga, na sreću dogodilo se i to da smo naše septembre dočekali obilježavati u miru", istakao je Nalić.

 

 

 

KOMENTARI - PREPORUKE