Subota , 20. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

INTERVJU sa načelnikom općine Maglaj Mirsadom Mahmutagićem


img

 

 

Dužnost načelnika općine Maglaj Mirsad Mahmutagić preuzeo je 9. novembra 2016. godine. U intervju koji smo obavili, sumirali smo četiri godine mandata. Sa načelnikom Mahmutagićem razgovarali smo o radu općinske administracije, saradnji sa Općinskim vijećem, al i brojnim projektima koji su realizirani i koji se trenutno izvode na području općine Maglaj. Također, dotakli smo se i projekata koji su pred realizacijom i o prioritetima u naredne četiri godine ukoliko ponovo dobije povjerenje građanki i građana općine Maglaj.

 

Kako biste u jednoj rečenici opisali period koji je ostao iza Vas?

Jednostavno četiri godine mukotrpnog rada i odricanja, rješavanje nagomilanih problema ali i zadovoljstvo postignutim rezultatima.

 

Na šta ste posebno ponosni kada se osvrnete iza sebe i nekako rezimirate ove četiri godine?

Puno je bilo planova, puno toga je urađeno. Ponosan sam na projekte infrastrukture od Ulice Srebreničkih žrtava rata, sjevernog ulaza u grad, gradskog parka, mješovitog groblja, modernizacije i izgradnje LED rasvjete do projekata društvenog značaja poput podrške udruženjima, vraćanju Studentskog ljeta tamo gdje mu je mjesto. Posebno sam zadovoljan rezultatima koje su ostvarili naši mladi sugrađani iz oblasti sporta, kulture, obrazovanja itd. Moram reći da sam također jako zadovoljan činjenicom da smo povećali sredstva za poljoprivredu, kulturu, sport ali i izdvajanja za boračku populaciju, osobe u stanju socijalne potrebe kao i za penzionere lošijeg imovinskog i zdravstvenog stanja. Za određeni broj naših sugrađana riješili smo stambeno pitanje. Još je mnogo stvari koje smo radili u različitim oblastima i kojima su građani svjedoci tako da nema potrebe dalje nabrajati.

 

U kojoj ste mjeri zadovoljni poslom koji se u općini Maglaj uradio u vašem periodu?

Ja mogu reći, iako uvijek može više i bolje, da sam prilično zadovoljan. Zapravo ovdje je odgovor zadovoljstvo građana koji su svjesni da se ne može sve najednom uraditi i da je potrebno i vrijeme i novac za rješavanje nagomilanih problema. Često ponavljaju sličnu rečenicu: “Vidimo mi preko televizije da se svugdje radi ponešto”. Naravno nemaju svi dijelove općine iste probleme ali sui ih svi imali i pokušavali smo na najbolji način rješavati ih.

 

Kako biste ocijenili rad općinske administracije, a kako saradnju sa Općinskim vijećem?

Na neki način prirodnom selekcijom, odlaskom u penziju, priliku su dobile mlade obrazovane osobe koristeći postojeće iskusne kadrove. Mislim da se značajno unaprijedilo funkcionisanje administracije i da će i dalje ići tim tokom. Poseban efekat se dobio uvođenjem DMS Sistema za praćenje toka kretanja dokumenata. Rezultat toga je i priznanje kroz BFC certifikat. Kada je u pitanju saradnja sa Općinskim vijećem mogu reći da sam zadovoljan. Ovo Općinsko vijeće je krenulo vrlo ambiciozno, postavilo ljestvicu visoko i rješavalo nagomilane probleme. Najveći dio plana je i riješen. Ja se ovom prilikom moram iskreno zahvaliti vijećnicima i rukovodstvu Općinskog vijeća koji su između ostalog podržavali i moj rad u protekle četiri godine.

 

Kada biste trebali izdvojiti neke od projekata koji su realizirani pod Vašim vodstvom i na koje ste posebno ponosni, koji bi to bili?

Mnogo je tih projekata na koje sam ponosan u protekle četiri godine. Zapravo pored vrijednosti projekata za društvenu zajednicu nekada i projekti manje vrijednosti kada vidite zadovoljstvo građana izgledaju kao ogromni prokjekti. Ipak bih izdvojio nastavak rekonstrukcije Ulice Srebreničkih žrtava rata, mostove na rijekama koje smo završili kao i izgradnjom novog mosta u Liješnici na južnom ulazu u grad, rekonstrukcija južnog ulaza u grad gdje ranije niste mogli proći s malo jačom kišom, gradski park, prva faza mješovitog groblja, LED rasvjeta, sportsko rekreacioni tereni, dovođenje kompanije BINGO, jačanje podrške poljoprivredi, itd.  Posebno sam ponosan priznanjem međunarodnih institucija i predstavnika kada je u pitanju ekološki segment ali i saradnja s njima. Samo broj posjeta i realizovanih zajedničkih projekata dovoljno govore.

 

Koji se radovi i projekti danas izvode u općini Maglaj?

Pored sanacije i izgradnje putne infrastructure i javne rasvjete moram istaći da se trenutno realizuje projekat izgradnje novog modernog mosta u Liješnici u sklopu južnog ulaza u grad. Pored toga započeta je izgradnja kanalizacije na području MZ Misurići. Zavrašava se most na rijeci Megara, kreće se sa sanacijom mosta na Palučku. Još nekoliko značajnih projekata u fazi pripreme ali želim informisati građane da će vrlo brzo biti raspisani tenderi za slijedeće projekte:

- Obalo utvrda na rijeci Liješnici u vrijednosti cca 115.000,00 KM

- Izgradnja fekalne kanalizacije u naselju Donja Kosova, prva faza, u vrijednosti cca 130.000,00 KM

- Izgradnja primarne vodovodne mreže za naselje Misurići u vrijednosti cca 70.000,00 KM i

- Izgradnja uređaja za tretman voda sa otvorenog zahvatu “Duba” na rijeci Liješnici za potrebe MZ Kopice u vrijednosti cca 150.000,00 KM

 

Ima li nešto za čime možda žalite, za nekim propuštenim prilikama ili nerealizovanim projektima?

Uvijek su želje i potrebe veće od mogućnosti. Ali moram izdvojiti dva projekta za koje sam se nadao da će ići malo brže ali generalno sporija realizacije je posljedica objektivnih razloga. Radi se o projektima izgradnje centralnog grijanja u gradu i rekonstrukciji Trga Alija Izetbegovića u Starom Gradu.

Projekat centralnog grijanja rješavamo sa Ambasadom Republike Češke i Češkom razvojnom agencijom. Prije par dana, a zbog svih dešavanja sa pandemijom, smo obaviješteni od strane Češke razvojne agencije da ovaj projekat se pomjera na 2021 i 2022. Godinu. O samom stepenu realizacije u ovom trenutku ne mogu reći jer ne zavisi od nas samih već i od investitora. Ali generalno idemo prema tom cilju.

Kada je u pitanju rekonstrukcija Trga Alija Izetbegović to smo odradili idejni projekat, 3D animaciju budućeg izgleda i očekujemo nastavak saradnje sa Turskom investicionom agencijom TIKA čiji su strućnjaci također dolazili u Maglaj da zajedno pripremimo ulazne parameter. Očekujemo nastavak saradnje na ovom projektu čim se steknu uslovi. I ovdje je problem efekta pandemije ali ćemo vrlo brzo imati konkretniju informaciju s obzirom da slijedi posjeta predstavnika TIKA Općini Maglaj.

 

Kažite nam nešto o projektima koji su pred realizacijom? Koji su to i što će oni donijeti građanima Maglaja?

Za naredni period su planirani projekti poput rekonstrukcije ulice Aleja Ljiljana, vodosnabdjevanje Liješnice, izgradnja mosta preko rijeke Bosne prema Čakalovcu, nova saobraćajna petlja u MZ Kosova. To je samo dio spremnih projekata i radit ćemo na obezbjeđenju sredstava za realizaciju ovih projekata. Svakako tu je i niz drugih projekata o čemu će javnost biti blagovremeno informisana.

 

Ukoliko budete obnašali ovu funkciju i u naredne četiri godine šta su Vam prioriteti, šta biste voljeli da se realizuje na zadovoljstvo građana općine Maglaj?

Volio bih da političari se prođu politikanstva i korupcije i ozbiljno počnu raditi za ovu zemlju kako bi se stvorili uslovi za nova radna mjesta, za veće plate i penzije, kako nam ne bi odlazile kompletne porodice s čini mi se ciljem da se više na vraćaju ovamo. Volio bih i radit ćemo na tome koliko je u našem domenu da poboljšamo uslove življenja u općini Maglaj na svakom njenom dijelu. Već sam naveo dio projekata. Sve aktivnosti će biti vođene u saradnji sa Općinskim vijećem i po planu kapitalnih investicija koji usvaja Vijeće.

 

Za kraj, šta biste poručili građanima općine Maglaj?

Prvo bih se zahvalio za saradnju koju smo ostvarili u protekle četiri godine i obećati još bolju saradnju u naredne četiri. Prvenstveno želim poručiti našim sugrađanima da se u ovim teškim vremenima pridržavaju svih epidemioloških mjera kako bi se sačuvali od korona virusa.

U nedjelju 15. novembra su lokalni izbori na kojima se bira načelnik općine i vijećnici za naredni mandatni period. Pozivam sve Maglajlije sa pravom glasa da izađu i glasaju. Time dajete svoj glas i doprinos za bolji Maglaj. Naravno koristim priliku da sve glasače koji će izaći na izbore zamolim da se pridržavaju svih higijensko epidemioloških mjera, prije svega upotrebu zaštitne maske i održavanje socijalne distance čime ćete sačuvati i sebe i druge.

 

 

Preuzeto sa maglaj.net.