Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Obilježena 28. godišnjica formiranja maglajske brigade


img

 

U organizaciji Udruženja boraca „327.Viteška“ obilježena je  28.godišnjica formiranja maglajske brigade, u prvim danima 201., a kasnije 327.Viteška brdska brigada. Mnogi od pripadnika maglajske brigade više nisu među živima, ali njihovi najbliži i saborci čuvaju ih u sjećanjima.

U ime Udruženja boraca „327. Viteška“ prisutnima se obratio Semir Mutapčić.

„Viteška je ponijela naziv zbog hrabrosti svih opravdanih patriotskih djela u toku tri i po godine rata. Dvanaest zlatnih ljiljana govori dovoljno o hrabrosti naše brigade, od toga sedam posthumno dodijeljenih odlikovanja. Mi treba da njegujemo tradiciju ne samo ovog dana, nego svih dana koji su proistekli iz 92-95. godine. Mi kao Udruženje boraca baštinimo sve one trenutke i vrijednosti. Na potezu smo da vrlo brzo uz pomoć svih nas i načelnika općine štampamo jednu knjigu. U razgovoru smo za štampanje još jedne knjige. Prva bi bila dokumentarnog karaktera, druga bi bila malo opširnija. Bitno je napomenuti da mi također planiramo formirati i spomen sobu naše brigade, to je jako bitan i vrijedan projekat, koji smo davno trebali napraviti“, kazao je Mutapčić.

Načelnik općine Mirsad Mahmutagić prisjetio se dana kada je formirana maglajska brigada.

„Evo 28 godina poslije, neću govoriti kao načelnik općine nego kao neko ko je imao 22 godine kada se formirala prva maglajska brigada. Tada najmanje što smo mogli jeste da se pridružimo brigadi, da čuvamo svoje porodice, svoj grad i svoju BiH. Neću analizirati kako je bilo, ali hoću svima nama kazati da moramo biti ponosni na taj period, na sve što je uradila Armija RBiH, na časnoj i poštenoj borbi. Moram reći da ne smijemo doći u situaciju da zbog svojih djelovanja počnemo da se stidimo. To nije period kojeg se zbog bilo čega treba stidjeti, nego je period kojim se treba ponositi. I ja se lično ponosim i svaka promjena vremena me podsjeća na taj period. Želim se zahvaliti svima koji su dali svoj doprinos u odbrani BiH i naravno uvijek da pomenemo one koji su dali svoje živote za odbranu BiH, koji su dali svoje dijelove tijela. Moramo poštovati njihove porodice, ratne vojne invalide i svakog borca“, naglasio je načelnik Mahmutagić.

U okviru obilježavanja ovog značajnog datuma, položeno je cvijeće na Centralno spomen-obilježje u Parku ljiljana.