Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Održan sastanak o projektu sanacije vodovoda na području mjesne zajednice Bočinja


img

 

Danas je načelnik općine Mirsad Mahmutagić održao sastanak sa Arminom Kržalićem, profesorom na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, predstavnicima MUP-a ZDK i Udruženja Nova sigurnosna incijativa, Alenom Ćosićem službenikom Misije OSCE-a u Maglaju, te Borom Jevtićem i Enesom Imamovićem predstavnicima mjesne zajednice Bočinja. Cilj sastanka jeste da se zajedničkom saradnjom realizuje projekat sanacije vodovoda u mjesnoj zajednici Bočinja, čime će se riješiti problem vodosnabdijevanja na ovom području.

„Danas smo razgovarali o dinamici, tehnici tog projekta. Dogovoreno je da u toku ove sedmice u resornoj Službi se zaokruže poslovi koji su vezani između Općine i mjesne zajednice i to da bude sve za jedno petnestak dana spremno da se realizuje na terenu“, istakao je načelnik Mahmutagić.

„Ovo je jedna incijativa koju radimo u saradnji između mjesne zajednice Bočinja, svih stanovnika. Znate da je ova mjesna zajednica multietnička i da smo mi iz Misije OSCE-a prisutni niz godina podržavajući projekte koji vode zbližavanju stanovništva, mladih generacija u Bočinji. Tako da je ovaj projekat još jedna od sličnih incijativa. Njome ćemo riješiti problem vodosnabdijevanja Bočinje, posebno Područne škole, gdje su djeca u proteklom periodu imala vrlo loš kvalitet pitke vode. OSCE u saradnji sa Novom sigurnosnom incijativom i Općinom Maglaj će uložiti određena finansijska sredstva, a građani Bošnjačke i Srpske nacionalnosti će zajedničkim naporima raditi uz ta sredstva na rekonstrukciji vodovoda, a smatramo da je ovo izuzetan primjer za ostatak BiH“, kazao je Alen Ćosić, službenik Misije OSCE-a u Maglaju.

„Ovdje smo više razgovarali kako da zajednički riješimo problem koji je identifikovan od strane mjesne zajednice. Radi se o sanaciji vodovoda kako bi stanovnici imali vodu, te kako bi djeca u školi imala vodu. Mi smo kroz ovaj projekat 'Povratak zajednici' identifikovali taj problem kao vodeći u mjesnoj zajednici Bočinja i kroz projekat koji vodi Udruženje 'Nova sigurnosna incijativa' obezbjedili sredstva u iznosu od 5.000 KM za sanaciju tog vodovoda“, istakao je Armin Kržalić, profesor na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu.

Predstavnici mjesne zajednice Bočinja Boro Jevtić i Enes Imamović istakli su da je ovo pitanje koje se vuče posljednjih deset godina i cilj je da se poboljša vodosnabdijevanje kako za korisnike mjesne zajednice tako i za djecu. Također, naglasili su da će se realizacijom ovog projekta podići nivo standarda života stanovnika na tom području.