Srijeda , 24. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Obavijest - upozorenje


img

Ministarstvo zdravstva Zeničko-dobojskog kantona nalaže da se pooštri nadzor nad higijenskim prilikama u objektima gdje boravi veći broj ljudi, u cilju poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane corona virusom.
Obzirom na gore navedeno, kao i pojavu sporadičnih slučajeva zaraženih corona virusom, u našem bližem okruženju, neophodno je, između ostalog da se stanovništvo pridržava i dole navedenih protivepidemijskih mjera:

- Pojačati režim opće i lične higijene (koristiti veću količinu sapuna pri pranju ruku),
- Izbjegavati kontakt sa životinjama (kućnim ljubimcima). Ako već činite, nakon kontakta temeljito oprati ruke sapunom i vodom,
- Izbjegavati bliski kontakt sa osobama koje imaju akutnu respiratornu infekciju,
- Konzumirati pravilno termički obrađenu hranu,
- Temeljito guljenje voća i povrća i oprez na kvalitet vode koju koristite,
- Vršiti redovno provjetravanje svih prostorija,
- Kvalitetno vršiti tekuću i završnu dezinfekciju svih prostorija, posebno sanitarnih prostorija, gazećih površina, radnih površina, šteka te druge opreme i uređaja,
- Korpe za otpatke redovno prazniti (nedozvoliti nakupljanje veće količine smeća) i prati dezinfekcionim sredstvom,
- Obezbijediti dovoljne količine dezinfekcionih sredstava za održavanje sanitarno higijenskih uvjeta u prostorijama kao i za ličnu higijenu.

Iz naprijed navedenog, a u skladu sa članom 9. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti („Službene novine F BiH“, broj: 29/05) sve mjere za sprječavanje i suzbijanje zaraznih bolesti obavezno je provoditi i stanovništvo.

Članom 23. istog zakona, nalaže se, da u navedenim situacijama kao posebnu mjeru za suzbijanje širenja određenih zaraznih bolesti, neophodno je provoditi obaveznu protuepidemijsku dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju.

Svi pojedinci koji imaju nejasnoća ili potrebu za savjet ili pomoć sa bilo čim od navedenog, mogu se obratiti higijensko-epidemiološkoj službi JU Dom zdravlja Maglaj, telefon broj: 032-465-684.

 

 

Obavijest možete preuzeti ovdje