Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?order=date&part=snippet&channelId=UC2ZPK3NY0rB1y0MCoDAf5kw&maxResults=10&key=AIzaSyBufgpTIm00R6j5eu7QAm1ZJfYQzYdFFx8): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /var/www/vhosts/maglaj.net/httpdocs/ba/opcina.php on line 18
maglaj.net - OPĆINA MAGLAJ - Općina Maglaj potpisala sporazum o saradnji sa pet italijanskih općina
Petak , 28. Feb, 2020

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Općina Maglaj potpisala sporazum o saradnji sa pet italijanskih općina


img

 

Općina Maglaj potpisala je sporazum o saradnji sa pet italijanskih općina u regiji Brescia, Costa Volpino, Rogno, Pian Camuno, Angolo Terme i Salero. Načelnik općine Mirsad Mahmutagić sa načelnicima općina Tešanj i Zavidovići u okviru zajedničke posjete Republici Italiji, u ime Općine Maglaj, potpisao je sporazum o saradnji iz oblasti kulture, sporta, turizma i ekonomije, kao okvir buduće saradnje, sa ovim, ali i drugim općinama iz ove regije.

S obzirom da se radi o općinama u kojima živi i radi najveći broj naših sugrađana, ova posjeta ima za cilj da pruži i podršku našim sugrađanima u njihovoj integraciji u Republici Italiji, ali još više u očuvanju vlastitog identiteta, očuvanja veza sa domovinom i svojim Maglajem. Bila je to prilika i za srdačne susrete sa velikim brojem naših Maglajlija iz kojih se steklo uvjerenje o njihovoj punoj integraciji u zemlji domaćinu, ali i ponos na njihova postignuća kao istinskih ambasadora Maglaja i BiH.

Tokom boravka, načelnici općina Maglaj, Tešanj i Zavidovići posjetili su dopunsku školu i uručili poklone za djecu koja pohađaju ovu školu i obnavljaju znanje bosanskog jezika, kulture i običaja naše domovine. Nakon posjete općinama i prezentacije istih, nedvosmisleno se vidio potencijal za saradnju u različitim sferama.

Načelnik Mahmutagić predložio je u što skorije vrijeme razmjenu sportskih ekipa, učenika, kulturnih radnika i ovom prilikom pozvao je općine da upute svoje predstavnike i na festival Studentsko ljeto.

Svim događajima je prisustvovao i aktivno učestvovao i generalni konzul u Milanu, gospodin Dragan Mihaljević.