Warning: file_get_contents(https://www.googleapis.com/youtube/v3/search?order=date&part=snippet&channelId=UC2ZPK3NY0rB1y0MCoDAf5kw&maxResults=10&key=AIzaSyBufgpTIm00R6j5eu7QAm1ZJfYQzYdFFx8): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.0 403 Forbidden in /var/www/vhosts/maglaj.net/httpdocs/ba/opcina.php on line 18
maglaj.net - OPĆINA MAGLAJ - Saopćenje povodom formiranja prve maglajske brigade
Nedjelja , 05. Apr, 2020

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Saopćenje povodom formiranja prve maglajske brigade


img

 

 

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

Na današnji dan 1992. godine formirana je prva maglajska brigada, čija je hrabrost i izuzetan otpor agresoru doprinijela da dobije počasni naziv Viteška. Tokom čitavog rata brigada je bila konstatno u prvim redovima odbrane, braneći kapiju općine Maglaj i vrata Bosne i Hercegovine.

Zona njihove odgovornosti predstavljala je glavnu arteriju za funkcionisanje države. Visokim stepenom vojne ustrojenosti, obučenosti, požrtvovanosti i odanosti državi, te vojnom rukovodstvu i hrabrošću svih pripadnika A RBiH uspjeli su u potpunosti izvršiti povjereni zadatak i sačuvati slobodne teritorije Maglaja.

Naša djeca, porodice, rodbina i prijatelji su čuvari slave, viteštva i ljubavi koju je narod slobodnih maglajskih prostora gajio prema našoj brigadi. Braneći maglajske prostore, pripadnici brigade odbranili su ideju tolerancije i suživota među ljudima različitih vjera i nacija.

Sa dužnom zahvalnošću i s ponosom sjetimo se naših šehida, poginulih boraca, ratnih vojnih invalida i njihovih zasluga, zatim civilnih žrtava rata i prenosimo priču o herojstvu na naredne generacije.

 

 

PREDSJEDAVAJUĆA

Svjetlana Zamboni

 

NAČELNIK OPĆINE

Mirsad Mahmutagić