Petak , 19. Apr, 2024

VIJESTI PREUZETE SA MAGLAJ.BA - SPONZORISANO

Eko-turistički film “U susret čistoj rijeci Bosni”


img

U okviru eko kampanje “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja a ne zagađenja” ovog ljeta izvršene su akcije čišćenja u lokalnim zajednicama u dolini rijeke Bosne. Djeca, omladina, odrasli i stariji ljudi pokazali su primjerom kako se treba odnositi prema rijeci i prirodi. Ovaj pozitivni primjer, mnoge ekološke i dobre poruke učesnika akcija čišćenja podstiču nas na bolji odnos prema zaštiti životne sredine.

 U dolini rijeke Bosne nalaze se mnogi atraktivni prirodni predjeli, interesantni kulturno-istorijski spomenici iz svih epoha istorije, turistički sadržaji i tranzitna saobraćajnica prema Jadranskom moru, kojom godišnje proputuje više stotina hiljada turista i putnika. Sve to predstavlja izuzetnu osnovu za razvoj i povećanje prihoda od turizma u lokalnim zajednicama sliva.

Za turističku valorizaciju područja u slivu rijeke Bosne potrebno je ukloniti divlje deponije i smeće koje kvari ambijent područja. Zbog toga su veoma važne akcije čišćenja i poruke koje su poslali akteri eko-turističkig filma - da se svi uključimo u poboljšanje ekološkog stanja i turističkog imidža ovog područja.

U prilogu možete pogledati Eko-turistički film „U susret čistoj rijeci Bosni“ gdje se između ostalih prikazuje i općina Maglaj.

I dio filma

 

 

II dio filma