Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj vas poziva na otvaranje izložbe slika ''Sugestija'' istaknute umjetnice Adrijane Todorović Panjeta (FOTO)

img

Atelje i galerija AB - Maglaj poziva vas u četvrtak 15.7. 2021. u 19:00 sati na samostalnu izložbu slika "Sugestija"  istaknute akademske likovne umjetnice Adrijane Todorović Panjeta.
 

Adrijana Todorović - Panjeta   rođena 1980. godine u Maglaju.  Na Akademiji likovnih umjetnosti  u Sarajevu diplomirala je 2005. godine (u klasi prof. Radoslava Tadića). Od 2006. je zaposlena kao profesorica aranžerske grupe predmeta u JU Srednjoj poslovno-komercijalnoj i trgovačkoj školi Sarajevo.  Članica je Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine.  Učesnica je brojnih izložbi, a više puta je izlagala i samostalno. 


Fokus umjetnice je na interaktivnim, apstraktnim kolažima u kojima komponuje informacije iz naše svakodnevnice (ljekarske nalaze, račune, karte s predstava i koncerata, putne karte, novinske isječke isl.) koje nas navode da se zaustavimo i da umjetničke slike u isto vrijeme gledamo i čitamo, podsjećajući nas kako umjetnost ima moć da postavlja pitanja, ali i da daje odgovore.  Iako su slike dokumentarnog i angažovanog karaktera, s nama prvenstveno komuniciraju likovnim jezikom. Boja, tekstura, oblici i linije su u harmoničnom odnosu sa riječima, a ekspresivni potezi boje naglašavaju emociju.


Ciklus slika “Sugestije” je bogatog kolorita u kojem  umjetnica koristi  različite riječi iz štampe navodeći nas da formiramo određene stavove, misli i osjećanja. Dok tražimo i povezujemo riječi u likovnoj kompoziciji, uvodi nas u proces neverbalne komunikacije bez zapovijedi ili argumenata, već svojevrsnim navođenjem da nekritički prihvatimo sugerirane sadržaje. Ovim ciklusom slika umjetnica želi prvenstveno proizvesti pozitivna osjećanja, ali nas i potaknuti na razmišljanje koliko smo svakodnevno izloženi različitim sugestivnim sadržajima na osnovu kojih prihvaćamo tuđe ideje, uvjerenja, stavove i obrasce ponašanja.




maglaj.net