Petak , 19. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Tinejdžerska senzacija iz Maglaja, bend ''Albatros'' proslavio peti rođendan (FOTO)

img

Izvode pjesme uz koje su odrasli njihovi roditelji

Bend „Albatros“ veliki je fenomen maloga grada, ne samo zbog toga što bend čini pet tinejdžera, nego i zbog muzike koju vole i izvode, a to su hitovi 80-tih i 90-tih, pjesme uz koje su odrastali njihovi roditelji. Cjelovečernjim koncertom bend je proslavio pet godina postojanja. Suorganizator koncerta bila je Opća biblioteka, a generalni pokrovitelj općina i načelnik Mirsad Mahmutagić .

Bend nastao iz Škole gitare

Bend „Albatros“ nastao je iz Škole gitare koju godinama vodi nastavnik u penziji Enver Softić. Jednoga dana članica benda Najda Mulalić došla sa prijedlogom da nauče pjesmu „Crni leptir“ YU grupe i tako je počelo. Tokom vrlo dobro posjećenog koncerta u kino sali Doma kulture, „Albatrosi“su izveli 18 hitova „Crvene jabuke“, „Plavog orkestra“, „Bajage“, Toše Proeskog, „Parnog valjka“, rok klasike kao što je „House of the rising sun“ i etno pjesme „Jovano, Jovanke“ i „Ciganka sam mala“. Tarik Šehović i Vedad Mujanović koncert su odsvirali u maniru iskusnih rok gitarista, jer šta drugo i očekivati od momaka koji slušaju „Slach“, „Guns N'Roses“ i Duff McKagan. Kerim Begić je dokazao da odlični gitaristi jednako uspješni mogu biti i na bubnjevima, a Melisa Mahmutagić i Najda Mulalić, kao vokali, na sve su prenijele odličnu energiju.



Osjetili smo fantastičnu energiju publike, a nismo očekivali ovoliku posjetu. Mislili smo da će doći samo naši roditelji“, kazao nam je Tarik. „Naš muzički ukus veže se isključivo uz gitaru, ne slušamo muziku gdje nema gitare“, naglasio je Vedad. „Ponosan sam na sve nas jer od septembra se pripremamo za koncert“, kazao nam je Kerim. „Brzo nam je prošlo ovih pet godina koliko bend postoji. Atmosfera na koncertu bila je odlična“, naglasila je Najda. „Ovakva je svaka naša proba, puna energije. Drago mi je da su naši sugrađani podržali nas mlade“, zahvalila je Melisa. Ponosan na članove benda sa kojima već godinama volonterski radi bio je i Enver Softić. Podsjetio je da je bend istog naziva nekada bio dio maglajske muzičke scene. „U moje vrijeme 'Albatrose' je vodi nastavnik Dabić, a on mi je uzor i njegova poruka da ako imaš talenat, prenesi ga na mlađe. Oni već maštaju o novom koncertu na otvorenom, imaju već u planu novi repertoar. Sposobni su da nastave dalje i sami, a ja da se posvetim polaznicima Škole gitare“, rekao je ponovno nastavnik Enver Softić.

Polaznici Škole gitare imali prvi javni nastup

Prvi javni nastup imali su i polaznici Škole gitare koju vodi nastavnik Enver Softić: Ajnur Mehinagić, Ajla Avdić, Ajna Kondželi, Asja Balić, Sara Bilić i Faruk Kolonić, a voditelji koncerta bili su Mahir Rešidović i Una Kotorić.



N.Br./maglaj.net