Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Atelje i galerija ''AB'' Maglaj: Izložba ilustracija Emira Durmiševića privukla najviše mladih (FOTO)

img

U Ateljeu i galeriji "AB" Maglaj otvorena je izložba ilustracija Emira Durmiševića iz Sarajeva. Postavka izložbe, što je i razumljivo, privukla je najviše mladih Maglaja, a njima je gostujući umjetnik u vrlo inspirativnom govoru poručio da zaborave osrednjost, budu hrabri i ostvare svoje snove.

Maglajlijama se predstavio ilustracijama iz nekoliko opusa

Emir Durmišević, na ALU Sarajevo diplomirao je 2010.godine. Kao ilustrator, dizjaner i animator surađivao je sa mnogim produkcijskim, markentinškim agencijama i izdavačkim kućama u BiH i inostranstvu. Radove je izlagao na mnogim domaćim i internacionalnim izložbama širom svijeta. „Ilustracijom se bavim 16 godina, a postavku u Maglaju čine ilustracije koje sam radio za kreativne agencije, tu su i neki lični projekti te serija ilustracija inspirisanih historijom srednjevjekovne Bosne i bosanskog kraljevstva“, ispričao nam je Durmišević. Izuzetan efekat na tržištu imala je knjiga „Bosnski kraljevi i kraljice“ koju je ilustrovao, a historija Bosne predstavljena je na interesantan način, odmaknut od akademskog. Posebno mu je bilo drago što je knjiga imala odličan efekat medju publikom .



Umjetnici i inače imaju tendenciju da se osame, pa nama 2020.godina i nije bila drastično drugačija. Bilo je više vremena da se završe neki projekti, ali nedostaju druženja, izložbe, kulturni događaji“, rekao nam je Emir Durmišević i mladima između ostalog poručio. „Ova izložba je i namjenjena prvenstveno njima, da ih motiviše i ohrabri. Neka iskoriste svaku mogućnost koju im pružaju socijalne mreže, neka promovišu ono što vole da rade, bilo da se radio o umjetnosti, muzici, glumi, neka pokažu svoje talente i izbjegnu osrednjost“.

Otvaranje izložbe, koja je postavljena do 11. marta, uputpunio je mini koncerta prof. Seada Bajramovića i gimnazijalca Tarika Šehovića na gitarama.








N.Br./maglaj.net