Petak , 29. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Simbolično obilježena 49. godišnjica Festivala Studentsko ljeto (FOTO)

img

Sinoć je na prigodan način obilježena 49. godišnjica Festivala Studentsko ljeto u Maglaju. Festivalsku zastavu podigli su Azahari Omersoftić i Eldina Mehinagić.

Upriličen je program u kojem su učestvovali Benjamin Hasanić, Almir Delić i Mirza Karabegović, kao i prof. Amila Efendić, prof. Azra Plevljak Đulić i prof. Amir Muharemović iz Zenice. Putem video snimka javili su se dugogodišnji članovi stručnog žirija Jovan Adamov, Ognjen Bomoštar i Enisa Hajdarević-Šojko, te dosadašnji učesnici iz različitih zemalja.

Nažalost u ovim uslovima obilježavamo 49. Festival, za koji smo se još prošle godine pripremali i pripremali se i kroz Budžet za 2020. godinu da napravimo još bolje nego što je bilo ranijih godina. Pandemija korona virusa dovela nas je do toga da na najskromniji način u ovom prostoru, bez posjetioca obilježimo naše Studentsko ljeto, da se kaže o našem Studentskom ljetu ponovo izvan Maglaja. Ovo je prilika i da se zahvalimo svim onima koji su do sada učestvovali i u organizaciji i u realizaciji Studentskog ljeta, svim maglajskim učesnicima i uvijek su bili kvalitetni. Iskreno se nadamo da će Studentsko ljeto iduće godine 2021. biti Studentsko ljeto na koje neće uticati ovakve situacije kakve su danas, da će to biti stari i novi sjaj našeg Studentskog ljeta. Hvala svima koji su se potrudili i pripremili i ovo večeras što smo imali priliku vidjeti”, istakao je načelnik općine Mirsad Mahmutagić.

Novinar Hajdar Arifagić, dugogodišnji član žirija novinara, ističe da živi za sve lijepo u našem gradu, te da za njega veliku vrijednost ima ovaj Festival.

Drago mi je da ljeto 2020. godine nije prošlo bez zvuka Studentskog ljeta. Šta Studentsko ljeto znači za muzički život, za BiH, za Maglaj i za mene? Za muzički život znači da podstiče, da afirmiše, da promoviše nove mlade snage, nove pjevače. Za BiH znači puno, jer okuplja prijatelje, komšije, susjede iz drugih zemalja i time se afirmiše i ime BiH. Za Maglaj znači mnogo. Znači stalno mjesto na muzičkoj karti BiH kao festivalski grad I daje kulturni identitet ovom gradu. Za mene lično Studentsko ljeto znači vezivanje za rodni grad, to mi je najvažnije. Širi mi krug prijatelja, poznanstava, čini moj život radosnijim kroz susrete, kroz druženja i pjesmu. To je ono što me nosi”, kazao je Arifagić.

Ja sam na Studentskom ljetu od 1997. godine kada sam upoznao bračni par Hanu i Dinka Čizmića i kada smo upoznali Gradski mješoviti hor koji je također jedan biser ovog grada. Nadamo se da će splet okolnosti da se promijeni i da ćemo sljedeće godine imati jedan veliki Festival. Posebno bih istakao maglajsku publiku, iz godine u godinu me zadivljuje, to je jedan visok stepen. Publika je takva da svima pruža ravnopravne uslove i svi se osjećaju kao Maglajlije i iznova se vraćaju Maglaj.”, kazao je prof. Ahmo Muharemović, dugogodišnji član stručnog žirija i saradnik Studentskog ljeta.














(maglaj.ba)