Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Veliki uspjeh Adija Softića: Izabran za Evropskog omladinskog ambasadora

img

Maglajlija Adi Softić (25), u konkurenciji od 400 prijavljenih kandidata iz cijele regije, ponosno nosi titulu Evropskog omladinskog amdasadora regije Zapadni Balkan.

Ukupno pet mladih ljudi iz Bosne i Hercegovine nosi titule ambasadora, još toliko iz ostalih zemalja, a jedino je Softić titulu dobio za oblast kulture.

Od 1. septembra počinje službeno mandat što podrazumijeva prvo uvođenje u obaveze kroz trening program Evropske komisije nakon čega slijedi umrežavanja kandidata i gradova u cilju implementacije zajedničkih projekata iz oblasti za koje su kandidati odabrani. Mandat traje tri godine i podrazumijeva predstavljanje zemlje i grada, implementaciju kulturnih projekata i poticanje razvoja iste uz podršku EU, obuke za apliciranje i implementiranje projekata EU na tlu Zapadnog Balkana te česta putovanja po regionu i, kako je najavljeno, nakon stabilizacije prilika često ćemo biti u Briselu – rekao nam je Adi Softić nakon zvaničnog proglašenja.

Na podršci se zahvalio porodici, prijateljima, Maglajlijama širom svijeta, vlasti, opoziciji, onim neutralnima i svima koji su bili ili su i dalje dio njegovog čudesnog putovanja.

-Lijepo je bilo čuti na proglašenju da sam tu jer promoviram pomirenje i zajedništvo kroz kulturu- dodao je Softić.

Adi Softić ima diplome Političkih nauka i međunarodnih odnosa sa Univerziteta SSST (Sarajevo) i Buckingham (Velika Britanija). Već godinama sa grupom svojih prijatelja realizuje performanse i projekte kojima prelazi granice Maglaja i BiH. Autor je dramatizacije romana „Nevjestinski ponor“ Nure Bazdulj Hubijar, prvog bh mono-mjuzikla i performansa „Živa zastava za domovinu, ali i autor izložbenog projekta „Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli“. Izložba je do sada zabilježila preko 3.000 posjeta dok online platforma bilježi preko milion klikova. Projekt su do sada, kao počasni laureati, podržali bivši predsjednik Hrvatske, prof.dr Ivo Josipović te zvijezde kao što su Lepa Brena i Emir Hadžihafizbegović.

U nedavnom intervjuu za “Azru” Adi koji je u julu ove godine prihvatio kandidaturu za Evropskog omladinskog ambasadora po javnom pozivu ureda Evropske unije za Balkan (WeBalkans), gdje se online putem biralo 30 najutjecajnijih i najperspektivnijih mladih lidera iz oblasti kulture, sporta, aktivizma, muzike, filma,  govorio je o svojim ciljevima.

Cilj moje prijave jeste da nakon višegodišnje političke opstrukcije u rodnom gradu donesem duh evropske kulture i projekata u lokalnu zajednicu. Također, želim da steknem neophodna znanja i kompetencije, kao i referencu da bi se kulturna slika BiH i Maglaja podigla na viši nivo – rekao je tada Softić, a cijeli intervju možete pročitati ovdje.


(Azra.ba)