Četvrtak , 25. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Stara maglajska čaršija živi na crtežima Fuada Čičkušića (FOTO)

img

U Ateljeu i galeriji „AB“ otvorena je samostalna izložba akademskog slikara Fuada Čičkušića pod nazivom „Pod našom tvrđavom“. Postavku čini 25 crteža rađenih u tehnici bajc na papiru. Otvaranje izložbe privuklo je veliki broj posjetilaca, kako iz Maglaja tako i susjednih gradova.

Stara čaršija živi na njegovim crtežima

Fuad Čičkušić je predstavio svoje stvaralaštvo, ono što ga je posebno zaokupljalo u posljednje dvije godine a to je Stara čaršija kakve više nema, koja još živi samo na starim, porodičnim fotografijama ali i na njegovim crtežima. Knjižara, Derventa, slastičarna, Teksas, Lovac, Planika i Beko, samoposluga, trafika, frizeraji, brijačnice, Ranđelova kokta, mesnice, Tenzila, Fišek, pekare, poljoprivredna, gvožđara, Tekstilac, obućar i limar, kafane, ali i drvored platana koji su takođe zaštitni znak Maglaja. Govoreći na izložbi, sam autor bio je vrlo emotivan i sentimentala te naglasio da je izložba kruna njegovog dvogodišnjeg rada. „Svaki motiv na crteži nosi novu dozu nostalgije. Mislim da sam ispunio svoj cilj i želju, a to je da barem na trenutak vratim onu čaršiju kakvu mi pamtimo. Volio bih da imamo snage da joj barem dijelom vratimo izgled kakav je imala nekada, da ostane neki trag iza nas“, poručio je Čičkušić na otvaranju izložbe. „Čast mi je da sam mogla da otvorim izložbu Fuada Čičkušića, koji je i mene pripremao za ALU i da ga predstavim Maglajlijama kroz njegova izuzetna djela“, rekla je na otvaranju Admira Bradarić akademska likovna umjetnica, mag. restauracije i voditeljica galerije.

Na otvaranju izložbe govorile su i književnica Džeraldina Delić, za čiju je knjigu „Išaret duše“ Čičkušić dizajnirao naslovnicu, te Nina Bunjevac-Salkić, direktorica maglajske Biblioteke, koja je već objavila Čičkušićeve slikovnice „Pod našom tvrđavom“ i „Straža u magli“, a uskoro će i treću pod nazivom „Maglaj je moj grad“.

Na otvaranju izložbe kantautor Enver Softić premijerno je izveo pjesmu „Maglaj iz ljubavi raste“, za koju potpisuje tekst i muziku. „Pjesma je nastala jedne lijepe ramazanske večeri kada sam sa Gradine pogledao na svoj rodni grad“, rekao nam je Softić i nastavio. „Volio bih da bude draga ljudima, da je pjevaju“.

Izložba je otvorena narednih mjesec dana

Na otvaranju izložbe mogle su se pogledati fotografije Maglaja iz njegovog ranog nastanka, koje su u privatnoj kolekciji Alena Čamića. Dok traje izložba u narednih mjesec dana u Ateljeu i galeriji „AB“ mogu se kupiti i prigodni suveniri sa likom Zmaja Žbahe koje je takođe osmislio Fuad Čičkušić.





N.Br./maglaj.net