Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Ove godine bez festivalskih večeri 49. ''Studentskog ljeta''

img

Zbog pandemije, ove godine neće biti održane festivalske večeri „Studentskog ljeta“, kulturne manifestacije koja traje još od daleke 1964.godine. U proteklih nešto više od pet decenija rat i katastrofalne poplave 2014.godine, takođe su spriječile mlade pjevače da dođu u Maglaju i osvajaju nagrade na festivalskoj pozornici, baš kao i svojevremeno Severina, Lepa Brena, Željko Samardžić, Đulijano, Asim Brkan, Omer Livnjak, Hasiba Agić, Šerif Konjević, Alma Čardžić, Dobrivoje Topalović, Daniel, Slađana Milošević i mnogi drugi.

 Općinsko vijeće podržalo prijedlog Mirasad Mahmutagića, načelnika općine

O ovome se raspravljalo i na jednoj od posljednjih sjednica Općinskog vijeća. Prijedlog Mirasad Mahmutagića, načelnika općine, podržali su i vijećnici. „Poštujući sve naredbe i preporuke koje su na snazi, Internacionalni festival „Studentsko ljeto“ ove godine neće se održati u dosadašnjem obliku. Cijeneći tradiciju, planiramo on line susrete sa bivšim pobjednicima, članovima žirija, kao i ljudima koji su bili u Organizacionom odboru i dali svoj doprinos za opstanak Festivala. Također, u planu imamo izložbu koja će biti posvećena „Studentskom ljetu“ kako bismo i na taj način istakli značaj ove manifestacije za Maglaj“, izjavio je načelnik Mahmutagić. Prema riječima Svjetlane Zamboni, predsjedavajuće Općinskog vijeća, obzirom na finansijsku situaciju i rebalans budžeta, bilo je potrebno odrediti prioritete kada je finansiranje u pitanju. „Već se kasnilo sa početkom priprema koje počnu već u martu, a teško je predvidjeti i kakva će situacija biti u vrijeme održavanja festivala. Naime, ovo je međunarodni festival na koji dolaze učesnici iz nekoliko zemalja, a u svakoj su na snazi različite mjere“, rekla je predsjedavauća Zamboni. Situacija će se pratiti i postoji mogućnost da se održe „Malo ljeto“ i maskenbal kojem se najviše raduju mališani.

Maglajlije vole “Studentsko ljeto“

Prošle godine na festivalskim večerima učestvovalo je 30-tak mladih pjevača iz sedam zemalja, a specijalni gosti bili su Goca Tržan i Anan Jakupović. Obje večeri u sportskoj dvorani pratilo je više od 2.000 posjetilaca.


N.Br./maglaj.net