Srijeda , 24. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Maglajlije u Bošnjačkom institutu: VEČE JE BILO... (FOTO)

img

Nakon pedesetak izdatih knjiga Ahmed Bosnić se prvi put odlučio da započne život svoje knjige  javnom promocijom.


Piše: Fuad Ruvić


Elitna dvorana Bošnjačkog instituta u Sarajevu  otvorila je vrata Ahmedu Bosniću, njegovim prijateljima, čitaocima i svim radoznalcima, da bi jedna izuzetna knjiga – kako to priliči – ugledala svjetlo dana. Rukopis se zove SVIJET NA MOM DLANU,  a sastoji se od 60 izabranih putopisa  sa Ahmedovih hodoljubnih  poduhvata, kroz više decenija, širom ove planete. Sve u formi Večeri s Ahmedom Bosnićem.

Ja sam na to gledao i kao na uspjeh maglajskih poslenika pisane riječi. Ima li tu dijalektičke povezanosti djela Edhema Mulabdića sa činjenicom da je ovaj grad dao zaista mnogo značajnih autora, novinara, pjesnika  - to ne znam. Ali sigurno je da sam se osjećao ponosnim da me ima i u Ahmedovoj knjizi i u dvorani te večeri.

Prije izvjesnog vremena Ahmed mi je „naručio“  tekst predgovora, sa ciljem „da u knjizi zajedno trajemo“, nakon višedecenijskog prijateljstva  - kako je to formulisao.  U knjizi koja je doživjela svoje prvo pojavljivanje taj tekst je smješten pod naslov Umjesto predgovora - Krugovi Ahmeda Bosnića. Jednako ponosan prihvatio sam i ulogu „Domaćina Večeri“, moderatora, koja je mi je omogućila da pročitam odlomke rukopisa Ahmeda Bosnića, ali i fragmente mojeg uvodnog teksta u toj knjizi..

Brojne Sarajlije (većinom Sarajke!)  pratili su izlaganja sa pažnjom koja je ulivala  poštovanje.  Poslije oficijelnog dijela mnogo ih je prišlo stolu govornika da bi nastavili  druženje sa Ahmedom Bosnićem, Slobodanom Stajićem, dr Enverom Imamovićem, dr Semirom Osmanagićem i sa vašim „izvještačem“.

Bilo je to veče za pamćenje. I ponos.

A Envera i Ahmeda, uz ostale, mlađe, članove tima, kod kuće je već čekao spremljen prtljag. Dok ovo čitate oni su već na putu za Uzbekistan! Tragovima drevnog Puta svile.

Hodoljupci  i putopisci žive samo dok putuju!

Detalj iz prelijepe dvorane Bošnjačkog instituta za vrijeme trajanja promocije. Za stolom, s lijeva: Izedin Šikalo, Slobodan Stajić, dr Enver Imamović, Ahmed Bosnić, dr Semir Osmanagić  i Fuad Ruvić.


Osmijeh zadovoljstva na licu autora nakon promocije. Stoji  Adi Krdžalić. Sjede Fuad Ruvić i  Ahmed Bosnić.



maglaj.net