Četvrtak , 04. Jun, 2020

Koronavirus u Maglaju

2 slučaja (trenutno)
647 testirano
0 samoizolacija
140 oporavljenih

KULTURA - CULTURE

Otvoreni 16.Mulabdićevi dani kulture (FOTO)

img

Manifestacija izazvala veliki interes među Maglajlijama

Otvaranje 16.Mulabdićevih dana kulture, tradicionalne manifestacije kojom Biblioteka  njeguje sjećanje na Edhema Mulabdića, pisca prvog bošnjačkog romana „Zeleno busenje“ izazvalo je veliko interesovanje u Maglaju. Manifestaciju je u ime općinskog Načelnika otvorila Dženana Hadžiedhemović, predsjednica Upravnog odbora Biblioteke. Nakon prošlogodišnjeg reprint izdanja Mulabdićevih „Novih vremena“, ove godine je to doživio njegov najpoznatiji roman „Zeleno busenje“, koji je prvi put objavljen prije 120 godina. „Ova manifestacija je i prilika je da sa nama budu eminentni književnici i stručnjaci iz oblasti književnosti pa su tako u Maglaju u proteklim godinama gostovali Abdulah Sidran, Marko Vešović, Dževad Karahasan i mnogi drugi“, rekla je na otvaranju Nina Bunjevac-Salkić, direktorica Biblioteke.

Gosto otvaranja dobri poznavaoci Mulabdićevih djela

Gosti otvaranja bili su eminentni profesori Filozofskog fakulteta prof. dr Alija Pirić, prof. dr Sanjin Kodrić i doc. dr Nehrudin Rehibić te prof. dr Senadin Lavić, profesor na Fakultetu političkih nauka i i predsjednik Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“. Na otvaranju je predstavljeno 12.kolo edicije „Bošnjačka književnost u 100 knjiga“, odnosno pet novih knjiga sedam autora. „Ne smijemo zaboraviti da je Edhem Mulabdić sa Safvet-begom Bašagićem, Osman Nuri Hadžićem, Aličehićem 1903.godine pokrenuo 'Gajret', čiji smo smo mi danas sljednici. 'Gajret' i 'Narodna uzdanica' odigrali su ključnu ulogu na kulturnom uzdizanju bošnjačkog naroda a mi danas nastavljeno te projekte“, rekao je prof. dr Senadin Lavić. Prema riječima prof. dr Sanjina Kodrića, Edhem Mulabdić je jedna od temljenih i fundamentalnih ličnosti cjelokupne i novije bošnjačke književnosti i moderne bošnjačke kulture. „To je autor koji je svojim i književnim djelom ali i širim kulturnim radom i zalaganjem, učešćem u radu bošnjačkih kulturnih udruženja i časopisa stvarao ono što je kultura koju danas živimo. U „Zelenom busenju“, Mulabdiće se uhvatio u koštac sa jednom od temeljnih dilema njegovog, ali i našeg vremena ali na jedan drugi način, a to je položaj Bosne i Bošnjaka izmedju muslimanskog Orijenat i evoropskog Zapada“, rekao je prof.dr Kodrić.

Nagrađeni najaktivniji čitaoci Biblioteke

U okviru otvaranja manifestacije postavljena je i izložba pod nazivom „Mulabdić u Zavičajnoj zbirci“, a nagrađeni su i najaktivniji čitaoci u prošloj godini. U Odjeljenju za djecu to su Lamija Nuhanović, Sajra Arifagić, Nadja Meškić, a u Odjeljenju za odrasle Asim Ibranović, Sabina Mulahasanović, Merima Hodžić i Merjem Skejić.
N.Br./maglaj.net