Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

Pred promociju knjige PRIČA ZABORAVLJENIH LJETA: Ko će doći, ko kroz Maglaj proći?

img

Petak petog oktobra u 18 sati, hol srednjih škola: Maglaj – centar svijeta! Uvjeren sam da će to biti skup dobrih i dobronamjernih. Ipak, neki će nedostajati..

Prije svega Salko Obralić. Do zadnjeg trena se nadao da će mu rana zarasti i da će doći. A ja bih bio ponosan da je doživio doći meni na promociju, iako sam ja u Maglaju.Vi znate šta to znači. Biće uz nas bar jedan njegov ibrik sa grafike.

Svetislav Vuković, čuveni beogradski voditelj, 1970. moj partner u voditeljskom tandemu prvog SLJ u jugoslovenskom formatu. Poslao mi svoja sjećanja, a ja zatim njemu moju najavu za taj tekst. Svi smo plakali u kući čitajući najavu, pisao mi. U njoj  se kaže: mladi ne znaju dubinu emocija čovjeka njegovih godina, koji je - za nepovjerovati – nekoliko dana prije toga sanjao da u Maglaju vodi nekakav program! Ali  zbog podosta njegovih godina neće nam doći...

Mojmir Sepe, (jugo)slovenska muzička ikona. Iako sam tih godina dobio od njega obećanje da će doći u žiri, nisam vjerovao svojim očima kad sam ga ugledao pod Kastrom. I on mi pisao za knjigu. Poklonio mi sjajnu metaforu: SLJ  je bio bio-muzički festival. Ko biva, prirodan, neizvještačen. Godina ima još više nego Sveta Vuković, pa ga neće biti na promociji.

Ima tu još „legendarnih“, što ih iz raznih razloga neće biti s nama, ali izdvojio sam ove svoje  „koautore“ da ih spomenem. Biće tu, međutim, mnogo sjajnih ljudi, zbog kojih ćemo pamtiti taj dan.

„Velika trojka“ - Eso Bajtal, Ahmed Bosnić, (recenzenti) i Dragan Šimšić (lektor) - napisala je ukupno  šezdesetak  knjiga. Njihova ohrabrenja su me podizala od prvih dana, kad sam im sa strepnjom đaka osnovca uručivao svoj rukopis.

Damir i Denis Ruvić, moji sjajni partneri u nekim projektima pod logom 3R PRODUCTION. Već afirmisani u dizajnu odnosno  fotografiji. Samo toliko, da ne bih prešao  granicu dobrog ukusa kad pričaš o svojoj djeci.

Vjekoslav Bojat, Crnogorac sa impresivnim maglajskim stažom u čovjekovim najljepšim godinama. Otac jedne rode (Natronova) i jednog zmaja (Žbahe, maskote SLJ)  Moj mlađi burazer, ja njegov stariji. A znamo se tek od večeri sjećanja na Radivoja Sužnjevića.

Admira Bradarić, vlasnica AB galerije, koja popunjava neke  rupe u kulturnom prostoru ovog grada, maštajući o obnovi nekih putokaza maglajske i bosanske historije.

Melisa Kapić, profesorica bosanskog jezika, moja mlada jaranica, moderiraće program, na moju molbu. Nema iskustva u takvoj ulozi, ali ja sam potpuno uvjeren da će to uraditi  vrhunski. Neće imati strah i tremu. Kako znam? Pa Melisa je dobitnica visoke nagrade za građansku hrabrost.

Fadila Nura Haver, književnica, svojim izvanrednim statusom bh. majstorice pisane riječi, učini i mene  ponosnim što je prve stihove objavljivala u mojoj radio-emisiji

Dželal Ibraković, sa značajnim univerzitetskim profesorskim stažom, ali i značajnim minulim radom na Studentskom ljetu, Đelo, s kim dijelim zalaganje  za izvorni koncept SLJ.

U zabavno-revijalnom dijelu družićemo se sa sljedećim:

Hazba Ćatić, Maglajka, prva pobjednica SLJ 1965. godine!  Malo se nećkala („ne mogu više izvuć' neke tonove“) a kad sam joj opisao kako lijepo druženje očekujem, ona shvati da nije rekla zadnju u muzici, pa će zapjevati.

Ekrem Softić, simbol sjajnih dana ovog grada, kad smo se osmjehivali jutru, kad smo se radovali Ljetu, kad smo se nadali uvijek boljem. Pjevaće nam kantautor!

Latif Moćević, odmjereni mladi gospodin sa gitarom, sjajni pjevač, pobjednik jednog poslijeratnog SLJ, koji se gotovo uvrijedio kad sam spomenuo da nemam budžet za honorar. Jer samo on zna šta mu je Studentsko ljeto značilo u životu!

Hasiba Agić, takođe upisana u zlatnu knjigu pobjednika predratnih festivala, čudesan i nenadmašni vokal u sevdalinki, vlasnica bosanske duše u najboljem izdanju. Ona neće pjevati, ona će „razvaljivati“.

Afan Hamidović, Semberac u Maglaju, harmonikaš, čudesnog senzibiliteta za tradicionalni zvuk sevdalinke. Partner će biti Hazbe i Hasibe.

Onom čitaocu, koji ne bude shvatio da se prosto mora priključiti dobrima i dobronamjernima 5. oktobra, na žalost nema pomoći.




Fuad Ruvić/maglaj.net