Ponedeljak , 17. Jun, 2019

KULTURA - CULTURE

Sutra otvaranje treće izložbe iz ciklusa Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli

img

FOTO: Namik Karajbić

Pred nama je otvaranje treće izložbe iz ciklusa Ex Files: Maglaj kakvog smo voljeli koji ove godine nosi naziv „Nekad i sad“ i bavi se rekonstrukcijom portreta heroja i antiheroja maglajskoga vremena. Svečano otvorenje izložbe zakazano je za 26.09 u Villi Bjanca u Bosanskoj ulici u 20:00h. Tim povodom, razgovarali smo sa Adijem Softićem, inicijatorom projekta i predsjednikom Upravnom udobora Udruženja mladih „Dictum Factum“ o ovogodišnjem projektu.

maglaj.net : Odakle ideja za rekonstrukijom starih fotografija?

Sasvim prirodno i u skladu sa našim petogodišnjim planom platforme Ex Files odlučili smo se predstaviti ljude koji su gradili i grade Maglaj, svako u svom domenu , ostavljajući i ostaviviši neizbrisive tragove u kulturi, sportu i svakodnevnici. Reći ću, neskromno, dostojni nasljednik inicijative „Trenutak čovjeka“ koja je bila najveća izložba u Maglaju.

maglaj.net : Ove godine prostor je Villa Bjanca, zašto?

Villu Bjancu javnost nije vidjela iznutra skoro tri decenije, a mnogi se prisjećaju preduzeća 22.Decembar koje je koristilo istu. Oduvijek je postojala ambicija realizacije nekog događaja tamo, a priča o spomeniku tog kalibra tada i našem pristupu renoviranja ruina sada naprosto je predstavljala savršen spoj nastavka naše priče.

  maglaj.net: Koliko je vremenski trajalo i kako se odvijao proces selekcije i realizacije samog sadržaja?

Proteklih četiri mjeseca sam zajedno sam fotografom Namikom Karajbićem obilazio domove sugrađana gdje smo tragali za fotografijama koje nose poruku karakterističnu za ličnost s kojom razgovarati. Primarni cilj je bio napraviti sponu i prikazati kako su naši lokalni heroji i antiheroji izgledali i kako izgledaju.

maglaj.net: Ko su to neki od sugrađana čije će fotografije biti izložene?

Zaista ne bih ponaosob da ističem niti jednog od naših sugrađana koji je dobrovoljno pristao stati pred naš objektiv niti ikoga želim favorizovati. Neskromno ću reći da su na zidovima i monotiroima ljud koji su naše žive legende.

maglaj.net: Počasni laureati su ove godine Lepa Brena i Emir Hadžihafizbegović, obrazložite tu odluku?

Laureati se svake godine biraju sukladno tematici. Tražili smo istinske zvijezde koje su istovremeno nekima heroji, a nekima antiheroji. Tražili smo istinsku promociju prijateljstva, pravih ljudskih vrijednosti ali i vrhunske umjetnosti. Sve to skupa dalo je kristalno jasan izbor. Lepa Brena je bila i ostala najveća ženska muzička zvijezda ovih prostora očemu svjedoče i prijeratne ali i poslijeratne statistike o broju prodanih nosača zvuka. Za Maglaj je vezuju posebne uspomene na naš muzički festival na kojem je učestvovala kao i izgradnja kuće porodici Jović koju je gospođa Jahić podigla od sredstava prikupljenih od humanitarnog koncerta u našoj dvorani. O Emiru Hadžihafizbegoviću je suvišno govoriti zašto. Ne postoji niti jedan regionalni glumac koji je dobio Zlatnog lava u Veneciji i glumio u filmovima koji su osvajali festivalske grand prixe u Kanu  i nominacije za Oscara. Nemoguće je argumentovano reći da li igra bolje uloge na platnu, malom ekranu ili pak teatru. Hadžihafizbegović je i glavni akter najgledanije domaće predstave poslije rata („Žaba“) dok ga se tada pamti po ulogama u „Audiciji“ i mnogim čuvenim filmovima. Ono što je posebno jeste da su gospođa Jahić i gospodin Hadžihafizbegović prijatelji već tri decenije i da njima kao ni nama nije važno dal' se peva ili pjeva. Možete reći što god želite, no to su istinske legende kojima je ove godine jedinima mjesto na zidovima i čije noge treba da kroče u Villu Bjancu i prime List Maglaja.

maglaj.net: Do kojeg datuma će izložba biti otvorena i šta još možemo očekivati?

Izložba će biti otvorena do 06.10 od 18:00h do 21:00h. Već 06.10 organizujemo Veče prijateljstva za sve mlade ljude čime ovogodišnji ciklus oficijelno zatvaramo i otpočinjemo pripreme za naredni koji će Maglaju donijeti jedan upis u Guinessovu knjigu rekorda.


maglaj.net