Subota , 20. Apr, 2024

KULTURA - CULTURE

Promovisana zbirka poema ''Ne prestaje boljeti'' Vezuva Bašića-Baše

img

U Domu kulture „Edhem Mulabdić“ promovisana je nova knjiga pjesama i poema Vezuva Bašića-Baše pod nazivom „Ne prestaje boljeti“. Odabrane stihove na promociji su čitali Meryem Đuhera i Adis Merdić. Autor se i u ovom djelu bavi ratom, stradanjima, posljedicama stradanja, teškom životu izbjeglica iz Bosne i Hercegovine koji su utočište pronašli u Danskoj. Sve njihove priče je čuo kao ovlašteni prevodilac za danski i bosanski jezik.

Njegovo pisanje je način borbe sa morama koje mu pritišću dušu. Autor bilježi sve ono što mu je život donio kroz iskustvo i ispisuje pjesme i poeme kao vlastiti vapaj protiv rata i svega što donosi“, rekla je na promociji Rašida Muhić, direktorica Doma kulture „Edhem Mulabdić“. Sam autor naglašava da ono što nije zapisano, kao da se nije ni desilo. „Ja se duboko nadam da će u budućnosti mladi čitati ono što sam zapisao i da će neke stvari biti jasnije. Mnogo je neistina, a je se trudim da zapišen samo ono sam čuo od ljudi“, kazao nam je Vezuv Bašić.

Istinski humanitarac

Bašić je i istinski humanitarac, pa pomaže brojne ustanove i klubove ne samo u rodnom Kladnju ili Maglaju gdje boravi tokom ljeta, nego i šire. Tako je sav prihod od prodaje zbirke pjesama za djecu „Ždraka“ donirao kao pomoć Zavodu „DRIN“ Fojnica kao i za osnovnu školu u Kladnju. Ovih dana sprema se da svoje najnovije izdanje promoviše i u Goraždu, pa je ponovno najavio pomoć za jednu od škola u ovom gradu.

Do sada objavljeno......

Od 2011. godine kada je objavio prvu knjigu poezije „Izbjeglička soba“, Vezuv Bašić-Bašo napisao je još sedam izdanja: zbirku priča „Priče iz Avnstrupa“, romane „U predvorju smrti“, „S obje strane Drine“, „Prazna duša Rahmanova“ i „Rane na duši,. knjigu poezije za djecu „Ždraka“  i „Malo gnijezdo za snove“ te posljednju, zbirku poema i pjesma „Ne prestaje boljeti“.


N.Br./maglaj.net