Četvrtak , 28. Mar, 2024

KULTURA - CULTURE

U Maglaju gostovao književnik Hadžem Hajdarević

img

Maglajska biblioteka i Organizacioni odbor manifestacije „Studentsko ljeto 2018“ upriličili su susret s književnikom Hadžemom Hajdarevićem, predsjednikom Društva pisaca BiH, dobitnikom brojnih nagrada za prozu i poeziju, te jednim od najčitanijih domaćih autora.

Za Maglaj sam emotivno vezan i vrlo rado dolazim, još od daleke 1975.godine kada sam kao učenik Gazi Husrev-begove medrese kao mlad softa bio na ramazanskoj praksi u džematu Liješnica“, rekao je Hadžem Hajdarević prilikom susreta sa Maglajlijama. „Maglaj je grad dosta bogate, slojevite tradicije kada je u pitanju kultura, ne samo zbog značajnog pisca Edhema Mulabdića nego i zbog sadržaja koji se održavaju u biblioteci“, kazao je Hajdarević.

Gost večeri, pored Hajdarevića, bio je i prof.dr Edin Pobrić sa Filozofskog fakulteta Sarajevo koji je govorio o Hajdarevićevoj posljednjoj zbirci poezija „Kiša rujanka ušiva rasute nerve“ kao i njegovom romanu prvjencu „Gdje si ti ovih godina“ te naglasio da je on vrlo šarolik kada su žanrovi u pitanju. „Moje mišljenje je da se svaki pisac mora da se okuša u više žanrova, negdje više a negdje manje uspješno. Hodanje po žanrovima može biti jako zanimljivo i ja se ugodno osjećam dok pišem“, poručio je Hadžem Hajdarević.

Tokom ljeta organizovaće se brojni kulturni sadržaji

Ono što slijedi u okviru „Studentskog ljeta 2018“ je 'repriza' maskenbala i zabava za mališane u sportskoj dvorani, promocije knjiga, pozorišna predstava te radionice koje tokom ljeta biblioteka tradicionalno organizuje. Krajem augusta je „Malo ljeto“ kao i dvije večeri festivala „Studentsko ljeto“.

N.Br./maglaj.net